Slavný belgický komiks Thorgal se dočká vlastního RPG
Novinka zdroj: Dark Rabbit

Slavný belgický komiks Thorgal se dočká vlastního RPG

23. 6. 2023 10:38 | RPG | autor: Michal Krupička |

Thorgal, kdo by to jméno neslyšel? Je to název a hlavní hrdina komiksové ságy od belgického tvůrce Jeana Van Hamma a polského kreslíře Grzegorze Rosińskiho. Vychází už od roku 1980 dodnes. Třeba ve Francii se jedná o jeden z nejpopulárnějších komiksů, kterého se do roku 2018 prodalo víc než 11 milionů kusů.

Často je mu přisuzováno, že zpopularizoval komiks v Polsku. Od roku 2004 vychází i u nás a dočkali jsme se už 29 příběhů z této série. Thorgal je prostě kultovní záležitost, kterou milují čtenáři i kritici. A teď se konečně chystá jeho RPG, které vypadá skvěle.

Odehrává se stejně jako děj komiksu kolem roku 1 000 našeho letopočtu ve světě Vikingů a jejich bájí. Zhostíte se jednoho z hrdinů, kteří jsou potomci bájné rasy mimozemšťanů, díky čemuž budete ovládat nadpřirozené schopnosti, které vám umožní vykonat hrdinské skutky hodné ság. Thorgal umě kombinuje prvky fantasy a sci-fi a nebojí se dospělých témat.

Thorgal: The Roleplaying Game už na Gamefoundu vybral přes 600 tisíc korun. Jeho systém je postavený na D20 podobně jako třeba D&D, ale přichází s vlastními mechanikami určenými na míru vikinskému dobrodružství, které se točí kolem šesti základních vlastností, jako jsou síla, obratnost, inteligence nebo vnímavost. Pod každou pak najdeme tři podvlastnosti.

Thorgal: The Roleplaying Game zdroj: Dark Rabbit

Třeba u síly je to hrubá síla, neozbrojený boj a odolnost. Na ty se pak vážou různé typy zbraní, zbrojí či magických schopností. Kromě svých postav navíc budete spravovat i osadu, která bude sloužit jako středobod příběhů. Budete se snažit zajistit její obranu, prosperitu a stabilitu. Taky do ní budete přinášet poklady ze svých cest a tvořit pouta s ostatními obyvateli.

Co by to bylo za crowdfundingovou kampaň, kdyby nebyla k dispozici rychlá pravidla, která nabízí hned pět připravených postav a dobrodružství až pro tři hráče a jejich vypravěče. Vydáte se v něm po stopách unesených dětí a potkáte se s překážkami i nadpřirozenými hrozbami.

Hra tady dobře ukazuje, že pracuje i s tématy, která pořád v RPG nejsou úplně běžná a třeba dva z hrdinů mají v úvodní osadě rodiny a děti. I ony tedy mohou být mezi unesenými a příběh hned nabírá na obrátkách. Připravené listiny nesou jednoznačné názvy specializací postav, kdy tu najdeme třeba lučištníka, berserka či Vikinga.

To hlavní, co testovací verze příručky ukazuje, je její vizuální zpracování, které bude jedním z hlavních taháků. Obrazy a výjevy Grzegorze Rosińskiho mají prostě styl. Kdo si kvůli nim zamiloval komiksovou adaptaci, bude milovat i tuhle knihu. Kdo ji nezná, měl by to v první řadě napravit, ale i se podívat na kresby v příručce, protože to prostě stojí za to.

Každopádně kniha v pevné vazbě, která nabídne 8 profesí, popis Thorgalova světa, bestiář a všechny odemčené cíle kampaně, vyjde na něco málo přes tisíc korun. PDF verze pak na necelou polovinu. Kampaň nabízí ještě možnost si knihu koupit v exkluzivním přebalu za něco málo přes dva tisíce. Jiné balíčky tu nenajdete.

Namísto toho si leccos můžete dokoupit formou přídavků jako třeba zástěnu pro vypravěče, kostky, pomocné karty a asi nejzajímavější je extra příručka. Za 700 korun jde totiž přikoupit rozšiřující knihu Northland Sagas, která obsahuje přichystané příběhy pro vaše kampaně, je také v pevné vazbě a za polovinu jde opět koupit v PDF.

Vlastně mě překvapuje, že taková legenda jako Thorgal dostává své RPG až tak pozdě. Přitom se jeho hrdinský svět Vikingů zkombinovaných se sci-fi technologiemi považovanými za božské síly přímo nabízí pro takové zpracování. Teď je to ale konečně tu. Jediné, co můžu poradit, ať už vás kampaň zaujme, nebo ne, je přečíst si samotný komiks, protože to za to prostě stojí.

Nejnovější články