Savage Worlds slaví dvacáté výročí velkolepou kampaní na Kickstarteru
Novinka zdroj: Shane Hensley

Savage Worlds slaví dvacáté výročí velkolepou kampaní na Kickstarteru

14. 7. 2023 13:18 | RPG | autor: Michal Krupička |

Savage Worlds slaví dvacáté výročí. Jelikož se jedná o generický systém, jde v něm hrát téměř cokoliv a vyšlo v něm nejedno RPG. Obecně tíhne spíš k akci a rychlému řešení problémů než k přehnanému lpění na detailech a realismu, což je pro některé hry prostě ideální. Ne nadarmo je už od prvního vydání slogan systému Fast! Furious! Fun!, tedy rychlost, zuřivost, zábava.

Je to znát i na tom, že momentálně je venku už pátý tisk téhle příručky, který už je vyprodaný. Systém Savage Worlds teď při příležitosti výročí vyrazil do světa s novým Kickstarterem, který vedle starých pravidel nabízi i mnoho nového. Základem stále zůstává původní příručka, která doznala jen několika změn v rámci balancování pravidel a kampaň je teď jedinou možností, jak si tuhle vyprodanou knihu pořídit. Díky ní si zahrajete sci-fi, fantasy či třeba hororové příběhy.

Savage Worlds zdroj: Shane Hensley

Můžete si detaily světa vymyslet sami nebo využít nepřeberného množství příruček, které k Savage Worlds za ty roky vyšly. Novinkou je kniha pro hráče, tedy Players Book. Vzhledem k rozmanitosti celého systému se není čemu divit, že se tvůrci rozhodli dát v kampani na výběr rovnou z pěti plně barevných desek knihy. Obsah se nemění, ale můžete si prostě vybrat, co se vám líbí nejvíc.

Dále je v kampani i krabice doplňků obsahující v RPG stále populárnější karetní balíčky akcí, tokeny, počítadla síly, karty statusů nebo pro Kickstarter exkluzivní sadu deseti kostek. Jelikož kampaň vybrala už hodně přes tři miliony korun, dostane se i na odemčené cíle. Ty se rozhodně nedrží pozadu – box pro hráče na karty a další příslušenství s magnetickým zapínáním, extra karty včetně obalů, stojánky na karty, další tematické balíčky herních karet podle hlasování přispívajících, kteří zatím odemkli fantasy a hororový western, ale třeba i taška přes rameno s logem hry, do které pohodlně vložíte komponenty i příručky.

Savage Worlds zdroj: Shane Hensley

Každopádně PFD rozšíření Players Book si koupíte za 320 korun a v digitální verzi dostanete všech pět přebalů. Kniha ve fyzické podobě vyjde na 535 korun a můžete si vybrat, jaký přebal se vám nejvíc líbí. Pokud by odpověď byla, že všechny, není nic jednoduššího, než koupit balík všech pěti, a ještě dostanete jako bonus krabici doplňků.

Zaplatíte za ně něco málo přes 2 000 korun. Za 962 korun pak jde v rámci kampaně koupit i základní herní příručka s nejnovějšími úpravami. A za 3 200 korun tu je úplně kompletní balík. O odměny se nemusíte bát, ty jsou ke každé fyzické edici.

Savage worlds si prostě svůj kultovní status zaslouží. Však dostali i svou vlastní verzi pravidel Pathfindera. Vyšel v nich oceňovaný Deadlands, který spadá do žánru Weird West, tedy westernů s nepřirozenými prvky, i návod, jak si pořádně užit superhrdinská dobrodružství, a to se dotýkám jen špičky ledovce v originálních a licencovaných světech, na které se můžete podívat třeba tady. Prostě od pirátů přes kovboje až po takové klenoty, jako je geniální komiksový Goon nebo legendární filmový Flash Gordon.

Nezbývá než Savage Worlds popřát vše nejlepší a jejich autorovi Shanu Hensleymu co nejvíc nápadů do budoucna. Protože podle jeho zprávy na Kickstarteru, to vypadá, že se Savage Worlds rozhodně nekončí.

Nejnovější články