Quest Calendar je RPG kalendář s dobrodružstvími na každý den
Novinka zdroj: Sundial Games

Quest Calendar je RPG kalendář s dobrodružstvími na každý den

13. 7. 2023 10:48 | RPG | autor: Michal Krupička |

Tematické kalendáře všeho druhu jsou ozdobou stěn, stolů a dalších míst už hodně dlouho. Zvířátka, děti v květináčích, recepty i odvážné fotky modelek a modelů... Témat je snad nekonečné množství. Jenže, co člověka donutí otočit stránku takového kalendáře víc než dobrý příběh? Na tuhle otázku dávají odpověď tvůrci Quest Calendar. Ti už tři roky po sobě vybrali na svůj kalendář dostatek finančních prostředků na Kickstarteru, kde právě probíhá kampaň na další rok. No, a o čem to ten Quest Calendar vlastně je?

Jeho myšlenka je vcelku prostá: Co den, to kus příběhu. Vyberete si jednoho z hrdinů a za něj hrajete. Každý den si přečtete několik odstavců, rozhodnete se, co dál a pomocí testu dovedností nebo souboje si okořeníte den. Vyhodnotíte, co se stalo, dostanete nějaké ty peníze, výbavu nebo třeba společníka a počkáte na den další. Takhle se hraje den za dnem od 1. ledna až do 31. prosince. Prostě zábava na pět minut na každý den.

Pro rok 2024 se chystá příběh Leaf Raiders of Wrenwood o antropomorfních hrdinech, kteří jako by z oka vypadly fantasy hrdinům. Celkově celý kalendář vypadá příjemně roztomile a neurazí rozhodně ani mladší hráče, kteří zvládnou kratší anglické texty (nebo se na nich právě mohou jazyk učit). Je ale potřeba si říct, že Quest Calendar není znovuhratelný. Stránky totiž budete odtrhávat, psát na ně a různorodě je znehodnocovat.

Quest Calendar 2024 zdroj: Sundial Games

Nemusíte ale kupovat zajíce v pytli (a tím nemyslím roztomilého mnicha, který je jednou z postav), protože můžete nahlédnout pod pokličku. Jednak tvůrci ukázali tři dny z kalendáře a listiny hrdinů na vyzkoušení, ale také si můžete stáhnout elektronickou demo verzi starších ročníků kalendáře. Ty se dají koupit v PDF po zhruba 100 korunách. Podívat se tak můžete na sci-fi z roku 2023, dále do světa, který jeho bohové rozdělili mezi dimenze z roku 2022 a pozadu určitě nezůstane ani příběh o zmizelém čaroději a městu plném nebezpečné magie z roku 2021.

No a co se týče možností, co si v kampani koupit, je i tentokrát z čeho vybírat. Můžete si za 150 korun koupit obyčejné PDF s kalendářem. Za 475 korun už dostanete fyzickou verzi, sadu kostek ke hře a samozřejmě všechny dodatečné odměny z kampaně. Pak jsou tu ještě dvě vyšší edice. Jedna za 3000 korun, a druhá dokonce za 7000.

V obou najdete balíček tematických karet, podtácky, tác na házení kostek, bonusové kostky nebo třeba kožený váček se symbolem čtyř ročních období. Nejdražší edice se pak liší jen v jediné věci: Umožní vám udělat si v kalendáři vlastní svátek, který pak bude součástí vaší fyzické verze.

Quest Calendar je prostě sympatický projekt. Leaf Raiders of Wrenwood vypadají pěkně a dali by se přirovnat třeba k Myší hlídce. Pět minut denně si najde snad každý a když přijedete třeba z dovolené, můžete si projet víc příběhů v řadě. Navíc, když nepočítáme nejvyšší edice, je poměr cena výkon víc než příznivý.

Nejnovější články