RPG Vast Grimm: Into Oblivion se inspirovalo a je kompatibilní s Mörk Borg
Novinka zdroj: Infinite Black

RPG Vast Grimm: Into Oblivion se inspirovalo a je kompatibilní s Mörk Borg

27. 1. 2023 15:45 | RPG | autor: Michal Krupička |

Lidstvo končí. Ke své smůle ze starého chrámu vypustili rasu parazitických červů zvaných jen THEY (ONI). Ti se začali rozlézat a je jisté, že přinesou konec. V jiných systémech by teď následovalo zcela jistě oznámení, že přichází skupinka hrdinů bez bázně a hany, kteří natrhnou červí pozadí a odletí do záře zapadajícího slunce.

Ne, tohle se od vás v RPG Vast Grimm: Into Oblivion opravdu nečeká. Jasně, cílem vaší skupiny nazvané stylově Legion je záchrana vesmíru nebo alespoň sama sebe. Jenže hlavní je užít si akční jízdu naplněnou neonovým splatterpunkem až do onoho konce.

Většina z vás ani nebudou lidé v tom pravém slova smyslu. Na výběr je totiž třeba MAnchiNe, mechanický tvor složený z trosek robotů, který má v sobě jen zbytky lidských částí. Nebo Biochemist, který pomocí jehel vpouští do svého těla látky, které mu pomáhají zachovávat zbytky své lidskosti. Dohromady tak dáte nepravděpodobnou skupinu spojenců. Z textu už asi chápete, oč tvůrcům jde v první řadě – o styl a zábavu. A minimálně to jako první sálá z každé ukázané stránky příruček.

V kickstarterové kampani je nabízená hlavní kniha, která vyšla již v roce 2022 a trojice nových rozšíření. Bez Vast Grim core booku se ale neobejdete. Představí vám zdejší historii, lokace i proroctví o konci, které ovlivní vaši kampaň. Nabídne osm tříd postav, nestvůry, předměty, technomagii a vlastně všechno, co od základní knihy očekáváte.

Dozvíte se ale i třeba o tom, jaké druhy červů existují, co se stane, když vás nakazí a jak to ovlivní styl hry, kdy každý den házíte kostkou, dokud se parazit neunaví, nebo naopak nezvítězí a z vaší postavy se stane jen jeho oblek z masa. Součástí je pak i úvodní dobrodružství Death Aboard the Conundrum, které vás pošle do zničené lodi, která by podle zkazek měla obsahovat kus artefaktu, jež by vaší Legii mohl pomoci uniknout z téhle reality dřív, než bude zničena. Tvůrci se chlubí i tím, že díky tabulkám náhodných generátorů v knize je dobrodružství dobře znovu hratelné.

Vast Grimm Into Oblivion 3 zdroj: Infinite Black

První rozšíření se pak zabývá příběhem uneseného kvantového vědce sektou oddanou červům. Podíváte se na planetu kolonie K2-116B a do děsivých mauzoleí pod jejím povrchem. Navíc přidává i nové třídy, zbraně a monstra. Druhá kniha se věnuje vesmírným plavidlům, což napovídá už její název Space Cruisers. Dozvíte se v ní, jak si vytvořit vlastní loď v jedné ze šesti tříd, jak se s ní bojuje a jak se dá upravovat. Jako bonus popisuje trojici nových lokací a přidává i generátor pro opuštěné vraky cizích lodí, které můžete navštívit a odhalit jejich tajemství.

Poslední kniha pak nabízí alternativu k hraní za Legii. Space Raiders vám umožní se vžít do kůže nájezdníků. Místo pokusů o záchranu vesmíru se tak vrhnete na rabování, loupení a starání se hlavně o vlastní kůži. Dostane se vám k tomu historie vesmírných pirátů, čtyři nové třídy, sedm frakcí i mapa vesmíru rozdělená mezi vlivy jednotlivých nájezdnických skupin. Kniha nabídne i hex crawlové dobrodružství Revenant’s Revenge v regionu nazvaném prostě jen Hřbitov.

Vast Grimm se řadí mezi OSR hry a konkrétně se inspiruje ve svých pravidlech cenami ověnčeným RPG od Free League MÖRK BORG. Dokonce do té míry, že je s těmito pravidly kompatibilní.

Knihy jde tradičně pořídit v PDF nebo pevné vazbě. Pro fajnšmejkry se pak nabízí i verze se zástěnou pro vypravěče a sadou hrou inspirovaných látkových nášivek. Kampaň hned po startu bez problémů vybrala požadovanou částku 328 tisíc korun a teď už je na více než šestinásobku. To také znamená spoustu odemčených dodatečných cílů jako digitální generátory Raiderů a vesmírných lodí. Kampaň končí za 21 dní.

Nejnovější články