Retro táhne. OSR RPG Shadowdark luxuje backerům peněženky
Novinka zdroj: The Arcane Library

Retro táhne. OSR RPG Shadowdark luxuje backerům peněženky

7. 3. 2023 8:39 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Old school renaissance RPGéčka  (OSR) jsou moderní hry čerpající inspiraci pro svůj design a styl z pradávných 70. let, kdy se v prvním Dungeonu zabydlel první Dragon. A kdyby OSR byly mullety, nosila by polovina RPG komunity na temeni takovou párty, až by je šimrala na kostrči.

Oldschoolový retro styl si tu renesanci totiž aktuálně doopravdy zažívá a hry založené na nekompromisních soubojích, intenzivním dungeon crawlingu, větší roli náhody a celkově světech i systémech, které hráčům nikdy nedají nic zadarmo, teď neuvěřitelně táhnou. Kickstarterová kampaň RPG Shadowdark toho budiž jedním z mnoha důkazů: Téměř tři čtvrtě milionu dolarů (přes 15 milionů korun) během prvních několika dní vůbec není špatný výsledek. 

Shadowdark svým backerům slibuje pravou OSR jízdu se vším všudy: Prohledáváním zapomenutých ruin a ztracených měst, sestupováním do temných kobek plných prokletých soků a počítáním zbývajících pochodní, bez kterých se z těch kobek jen tak nevymotáte. A to si pište, že na všechna ta podzemí budete potřebovat haldu čtverečkovaného papíru a ještě větší haldu všemožných tabulek. 

ShadowDark zdroj: The Arcane Library

Hlavním tahákem Shadowdark má ale být přístupnost jeho pravidel. Explicitně se snaží cílit na hráče D&D, kterým chce sloužit jako intuitivní přemostění mezi benevolentnější pátou edicí a jejími brutálními kořeny ze 70. let. Hra poběží na povědomém d20 enginu a bude obsahovat i klasických šest schopností známých z D&D, ale spousta částí systému bude upravená pro emulaci klasického zážitku.

A tak se ve hře iniciativa technicky vzato nikdy nevypíná (pro snazší měření času), životů je celkově mnohem méně (a smrt je vždycky nablízku) a především žádné noční vidění, protože v OSR si kruciherdek budete počítat pochodně! 

V rámci odměn kampaně můžete kromě základní příručky (s 330 stránkami plnými černobílých ilustrací a přebalem, při jehož tvorbě nebylo ublíženo žádným baziliškům) můžete obdržet i několik tzv. zines, tedy sešitků s novými třídami, dungeony, kouzly a monstry ve stejné podobě, v jaké k RPGéčkům vycházeli v éře prvních edic D&D. Pak tu jsou minidungeony na dvě stránky, deníky postav, plenty pro vypravěče, zkrátka všichni obvyklí podezřelí. 

Podle toho, kolik budete chtít do Shadowdark zainvestovat, vás přijde na něco mezi 640 až 1 200 korunami za základní až kompletní digitální verzi, respektive 1 300 až 2 400 korun za základní až kompletní fyzickou verzi, s odměnami pro fajnšmekry sahajícími až na nějakých 5 500 korun. Kampaň poběží ještě 23 dní a digitální obsah dostanete již v dubnu, zatímco ten fyzický v červenci.

Nejnovější články