Přichází nová pravidla pro Vampire: The Masquerade, tentokrát pro venkovní LARPy
Novinka zdroj: By Night Studio

Přichází nová pravidla pro Vampire: The Masquerade, tentokrát pro venkovní LARPy

9. 6. 2023 12:23 | RPG | autor: Michal Krupička |

Vampire: The Masquerade je neskutečně populární značka. Kdo z vás neslyšel o všech těch upírech, Camarille, Sabatu a jejich klanech, určitě to napravte. Pro potřeby tohoto článku ale stačí vědět hlavně to, že tahle odnož nadpřirozeného univerza World of Darkness je právě o upírech. Je silně inspirovaná gotickou a punkovou popkulturou, upíři žijí v dnešním světě a schovávají se před zraky lidí. Zároveň ovlivňují vlastně všechno dění ve společnosti zákulisními machinacemi a vedou i boje o moc mezi sebou.

Také se ale musí vyrovnávat se svou nesmrtelnou existencí, ztrátou lidskosti a vnitřní bestialitou, která neustále hrozí, že je kdykoliv ovládne. První verze těchto RPG pravidel vyšla roku 1991 a právě teď se pyšní už pátou edicí. Kolem vzniklo i mnoho odboček a vedlejších produktů. Díky svým tématům a zasazení se Vampire: The Masquerade stalo velice populární i mezi hráči RPG naživo, tedy v komunitě věnující se LARPům.

Většinou tyhle hry nesou název města s přízviskem By Night a není pro ně potřeba chodit daleko, protože i v České republice jsme si zažili akce jako Prague by Night nebo Písek by Night. A i běhání po městě v dlouhých černých kabátech musí mít svá pravidla. O ty oficiální se starají By Night Studios, kteří jsou na Backerkitu s nejnovějším projektem.

Příručka Laws of the Night se zabývá právě hraním LARPů ve světa Vampire: The Masquerade. Jedná se o verzi kompatibilní s již zmíněnou pátou verzí pravidel RPGčka. Celý systém tohoto hraní naživo tvůrci nazývají Mind’s Eye Theatre. V knize pak najdete zpracované všechny upírské klany, nové zpracování systému, aby byl co nejlepší na až filmovou hru naživo a co nejjednodušší tvorbu postavy pro nováčky i pokročilé hráče. Nechybí samozřejmě ani zlepšování postavy a detaily pro hraní za Camarillu a Anarchy.

Laws of the Night zdroj: By Night Studio

Další velkou výhodou je sekce knihy, která se zaměřuje na podporu pořadatelů. Tvůrci se v ní snaží předat své letité zkušenosti s organizací podobných akcí. Kromě přípravy zápletek, vyobrazení postav nebo běhu celé hry se pak dostanou i k využití zdrojů a dalších věcí, které takový LARP vyžaduje.

Pravidla jsou navíc k dostání ve třech formátech. První je elektronické PDF za 550 korun. Druhá představuje knihu v měkké vazbě za 770 korun, která je velikostí vhodná do kapsy a můžete tak do pravidel nahlédnout kdekoli. Nakonec je tu deluxe edice knihy ve větším formátu a pevné vazbě, která stojí už 1 200 korun.

Každá má svoje pro i proti a dobře si to uvědomují i tvůrci. Proto nabízí zvýhodněnou edici všech tří za 1 760 korun bez odemčených bonusů z kampaně nebo za 2 090 i s nimi. Zatím se podařilo přispěvatelům odemknout třeba rychlou příručku pro základních sedm klanů a další pro Lasombru, Hecata, Ministry a Banu Haquim. Chystá se, ale také prémiový přebal na verzi knihy v pevných deskách a další rozšíření rychlých pravidel.

Pokud se hodně zadaří, může dojít i na Artbook nebo Discordovou aplikaci na pomoc při hře, která pomůže hráčům i organizátorům. Navíc je k dispozici možnost do celých kapitol z pravidel nahlédnout ve volně stažitelné verzi, která obsahuje pouze text bez dalších grafických úprav, ale získáte z ní velice dobrou představu, jak celá pravidla fungují.

Pořádání akcí není rozhodně lehký úkol a kdo se k něčemu podobnému přichomýtnul, ví, o čem mluvím. Laws of the Night vám ale zajistí jednu velkou výhodu: Připravená pravidla od studia, které tvoří oficiální materiály k Vampire: The Masquerade. To znamená ozkoušené, vybalancované a ušité na míru venkovnímu hraní. Není se čemu divit, že požadovaná částka byla vybraná za necelé dvě hodiny.

I novým pořadatelům kniha dá možnost přeskočit jednu z komplikovaných částí vývoje hry a vrhnout se přímo na organizování akce pro sebe a kamarády a třeba se pak přesunout až k něčemu mnohem většímu, než bylo původně v plánu. Navíc s radami od odborníků a profesionálů ze zahraniční scény. Kniha by měla být k dispozici už v posledním čtvrtletí roku 2023.

Nejnovější články