Pathfinder a Starfinder jsou mezi prvními RPG s podporou rozšířené reality Mirrorscape
Novinka zdroj: Mirrorscape

Pathfinder a Starfinder jsou mezi prvními RPG s podporou rozšířené reality Mirrorscape

24. 7. 2023 12:16 | RPG | autor: Michal Krupička |

Ať se vám to líbí, nebo ne, od doby, co se z RPGček stala téměř mainstreamová zábava, se ani jim nevyhýbá technologický pokrok. Hraní online přes virtuální prostředí už je pro mnoho lidí běžnou součástí života, 3D tiskárny se staly relativně dostupnou záležitostí a chrlí figurky i terény pro hry ve velkém, a to není rozhodně všechno.

Tak třeba společnost Paizo teď uzavřela partnerství s firmou Mirrorscape, která vyvíjí vlastní platformu na hraní RPG v rozšířené realitě. Projekt možná znáte jako ARcana z dob, kdy byl úspěšně financovaný na Kickstarteru, ale pak se přejmenoval právě na Mirrorscape. Jak si to celé představit? Pokud jste hráli například Pokémon GO, tak to pro vás bude snazší.

Jednoduše skrze svůj telefon uvidíte na stole terény, efekty nebo třeba figurky, které tam doopravdy nejsou. Budete moct házet virtuální kostkou nebo si vyvolat svůj deník jen tak bez potřeby papíru. Mirrorscape navíc necílí jen na jedinou hru. Tvrdí, že základem jejich platformy by měla být komunita a možnost vytváření vlastního obsahu.

Je to podobné jako u virtuálních klientů na hraní online, kde to funguje tak, že pokud není daný systém přímo podporovaný, s trochou práce si můžete udělat vlastní listinu, nastavit druhy hodů kostek a mnoho dalších prvků. Určitě záleží, jak moc bude rozšířená realita praktická na používání, ale celý koncept vypadá rozhodně zajímavě. Hlavně i proto, že se chystá i verze pro speciální brýle a headsety, které rozšířenou realitu podporují.

Už zanedlouho se sami budete moct přesvědčit, jak to celé funguje. V následujících měsících totiž přijde otevřená beta na telefony a tablety s iOS a Androidem. Herní systémy od Paizo (Pathfinder a Starfinder) na ně vyjdou krátce poté a pro Mirrorscape bude získání tak velkých značek rozhodně zásadní.

Ostatně firma nemá podporu jen tohoto vydavatelství. Spolupracuje i s výrobci miniatur Dwarven Forge nebo u nás populární Hero Forge. Díky tomu slibuje, že do her zanese kvalitně zpracované modely. Součástí firmy je také Joe Manganiello, kterého můžete znát ze seriálu Pravá krev, filmu Spider-Man nebo komedie Bez kalhot, který zároveň chystá dokument o padesáti letech D&D.

Uvidíme, jak bude celá služba funkční a zpoplatněná, ale už teď je jasné, že tým, co za ní stojí, je plný zkušených lidí a nabaluje na sebe zajímavé partnery. Možná se vám celý koncept rozšířené reality nelíbí, protože papír a tužka je prostě papír a tužka, ale nedivil bych se, kdybychom Mirrorscape díky dostupnosti mobilních zařízení už brzy začali vídat na mnoha stolech po celém světě.

Nejnovější články