Do pekla a zase zpět v příručce pro D&D 5e podle Danteho božské komedie
Novinka zdroj: Vortex Verlag

Do pekla a zase zpět v příručce pro D&D 5e podle Danteho božské komedie

18. 7. 2023 14:53 | RPG | autor: Michal Krupička |

Někdy jsou světy v RPG příručkách originální a podivné. Jindy zase moc dobře známé, ale to nemusí znamenat, že snad i méně podivné. Božská komedie je považovaná za vrcholné dílo, které Dante Alighieri napsal a inspiruje tvůrce filmů, videoher i dalších knih dodnes. Cesta mezi očistcem, peklem a nebem přímo svádí k zábavnímu zpracování, kde se ubere 99 % filozofického přesahu a místo něj se otočí kolečko akce o 200 % doprava.

Stačí se podívat třeba na masakr démonů ve videohře Dantes Inferno z roku 2010. A teď je na Kickstarteru dostupné RPG inspirované slavným dílem italského básníka, které je kompatibilní s D&D 5. edice. The Straight Way Lost vaše dobrodružství zavede od renesanční Itálie, případně samotného pekla. Umožní vám zachránit Florencii, sebe a možná i celý svět.

Kniha vás na svých 400 stranách provede novými pravidly, zasazením do historického období, které je obohacené o prvky fantasy a v neposlední řadě samotnou kampaní. Hlavním tahákem je nepochybně příběh odehrávající se v roce 1492. Ten se točí kolem intrik a úpadku Florencie, ale také kolem cestování mezi světy víl a v neposlední řadě následování kroků Danteho skrz peklo i nebesa.

The Straight Way Lost – Adventure & Sourcebook for 5e zdroj: Vortex Verlag

Zároveň nabízí hromadu NPC, která jsou vytvořená podle reálných historických postav. A soustředí se i na protiklady – v nebi krásu a údiv za doprovodu andělů a v pekle zase děs a hrůzu společně s padlými protějšky obyvatel nebes. Část příručky se zabývá i kosmologií, ke které se odkazoval Alighieri a obohatí ji o detaily spojené s vílami. Nutno dodat, že vílami se tady nemyslí ty roztomilé pohádkové Zvonilky, ale jejich temnější protějšky z legend a mýtů.

Je jasné, že změny potkají i postavy. Z povolání přibydou dvě nová: filozof a umělec. Obě mají vlastní mechaniky, dovednosti i schopnosti podobné kouzlům. Bard pak dostane podtřídu dvořana, která se na povolání podívá zase z trochu jiného úhlu pohledu. Warlock se dočká specifických patronů, mezi než patří třeba prastaří, Charón nebo Kostěná paní. I povolání, která se úprav nedočkají, by ale podle slov tvůrců měla být bez problémů hratelná.

Rasy budou znovu představené pro svět alternativní historie a přibydou dvě nové: Nephilim a půltrpaslík. Při tvorbě si navíc zvolíte i věci nad rámec klasického D&D – dobrý skutek a temné tajemství třeba doplní jednak jejich příběh, ale také se kolem nich budou točit nové mechaniky. Šťastná vzpomínka zase pomůže ve chvíli, kdy se vše kolem noří do temnoty. Pravidla zároveň přinesou i mechaniky pro propojení celé družiny a rozeberou motivace jednotlivých členů. Na závěr je doplní nová sada dovedností určených pro svět roku 1492.

Navíc je celá příručka moc pěkná. Stylizace se inspiruje dobovými obrazy a opravdu jí to sluší. Unikátní propojení historických reálií, klasické literatury a světa víl, který slouží jako brána do dalších realit, vypadá zkrátka působivě. Něco to ale stojí. Elektronická verze v PDF vyjde na 670 korun a fyzická v pevné vazbě na 1 700 korun. Ke knize dostanete navíc i všechny odemčené odměny.

Pokud chcete něco navíc, kampaň nabízí balíček bitevních map v PDF, 8 miniatur k vytištění na 3D tiskárně a 7 zvukových souborů pro hru. Pokud chcete ke knize i tyhle digitální vylepšení, zaplatíte už téměř 4 000 korun. Poštovné se odhaduje na 200 až 300 korun a kniha by vám měla dorazit v únoru 2024. V době psaní článku se již podařilo vybrat cílovou částku (téměř půl milionu korun) a do konce kampaně zbývá ještě přes 20 dní.

Nejnovější články