Okultní RPG Outcast Silver Knights plní sny konzervativních politiků 80. let

11. 11. 2022 16:07 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Možná jste obeznámeni s tím, že v osmdesátých letech probíhala ve Spojených státech tzv. Satanic panic – hnutí různých konzervativních aktivistických skupin a politiků brojících proti domnělému nárůstu v satanistických ritualistických praktikách. Možná také víte, že jedním ze strašáků tohohle hnutí byla první edice Dungeons & Dragons, o které se věřilo, že hráče svádí na morální scestí a že kvůli ní půjdou všechny ty nevinné děti do pekla. A možná jste sami byli zklamaní, když jste po svém prvním D&Dčku zjistili, že se při něm vlastně jen sedí u stolu a tlachá a na žádnou rituální vraždu ani obcování s Bafometem nikdy nedojde.

V tom posledním případě mám pro vás ale dobrou zprávu. RPG Outcast Silver Knights vám (a všem těm mravokárcům z osmdesátek) vaše nevyslyšená očekávání slibuje konečně splnit. 

Tedy, ne že byste u sebe v obýváku měli podřezávat opravdickou kozu, ale řekněme, že kdyby Outcast Silver Knights vyšla o čtyřicet let dříve, nejspíš bychom to antisatanické hnutí mohli brát krapet vážněji. Tříčlenný tým designéra Isaaca VanDuyna si dal s touhle hrou za cíl realizovat všechny obavy tehdejších ustaraných rodičů klepajících se strachy, že jejich dítě upadá do spárů Belzebubových. Takže démoni, lidské obětiny, krev skrápějící oltáře zneuctěných kaplí navrch a hlavní hrdinové ukazující vztyčený prostředníček opresivnímu středověkému kastovnímu systému i samotnému Bohu. 

Herně má jít o destilaci OSR žánru, tedy modulaci toho, jak se RPG hry hrály v 70. a raných 80. letech: To znamená jednoduchá pravidla, hexcrawly a hodně soubojů. Nejen tím Outcast Silver Knights připomínají MÖRK BORG od Free League (o kterém jsme nedávno psali tady) – i vizuální styl je nápadně podobný, neboť stejně jako Johan Nohr pro MÖRK BORG, i Kim Diaz Holm pro Outcast Silver Knights čerpá z heavy metalové umělecké kultury.

Outcast Silver Knights mají v době tohoto čtení hezky rozjetou kickstarterovou kampaň. Tvůrci požadovali 413 tisíc korun a už mají přes 1,2 miliony korun, přičemž do konce kampaně zbývají ještě tři týdny. Pdf verze tří základních knih včetně mapy herního světa vás přijde 920 korun, za fyzické kopie to jsou už dva tisíce. Nechybí spousta dalších možností utracení peněz a kampaň doprovází odemykání dodatečných cílů, které přidávají jak herní obsah, tak kvalitativní vylepšení komponent.

Nejnovější články