Obohaťte si své RPG hromadou krásně zpracovaných karet předmětů Rudok's Cards od českých autorů
Novinka zdroj: Rudok's Tavern

Obohaťte si své RPG hromadou krásně zpracovaných karet předmětů Rudok's Cards od českých autorů

18. 5. 2023 14:44 | RPG | autor: Michal Krupička |

K D&D 5e se dá sehnat hromada pomůcek. Někdo si na 3D tiskárnách tiskne různorodé povrchy nebo figurky pro fiktivní scény a bojiště, jiný zase vyrábí speciální listiny uzpůsobené tomu, co se mu do hry hodí. Vznikají i karty akcí, kouzel nebo předmětů. Právě na předměty se zaměřuje nový český projekt Rudok's Cards, který na obsahem narvaných a zároveň přehledných kartách představuje několik balíčků, jež vám usnadní používání speciálních artefaktů z originálního světa a zároveň přinese k vašemu stolu stylový doplněk.

Kickstarterová kampaň Rudok's Cards – 5e Item Collection nabízí fyzickou edici předmětů v podobě karet, kterých rozhodně není málo. V každém z pěti tematických balíčků jich najdete rovnou padesát a jsou navržené tak, aby je šlo předat rovnou hráčům. Bude tak před nimi ležet velká karta se stylovým obrázkem a základními statistikami.

Navíc, pokud hráč kartu obrátí, dostane se mu mnohem podrobnějšího textu. A kdyby ani tohle nestačilo, každá karta má na zadní straně nenápadný QR kód, který vás po naskenovaní přenese na stránku, kde je předmět popsaný ještě víc do hloubky. Nejedná se přitom o jen tak ledajaké předměty. Svět Rudok's Tavern totiž vzniká na internetu už čtyři roky a právě z něj vychází předměty a řídí se podle něj balíčky.

Jeden se třeba zaměřuje na méně vážné předměty, které obohatí vaši hru o trochu té ironie a zábavy. Další je zaměřený na magické předměty inspirované souhvězdími a bohy. Jiný pak přináší do hry toxické a palné zbraně inspirované hospodou U Šťastné krysy a krysími lidmi. Dostane se ale i na pirátské gobliny a ogry s jejich výbavou nebo tradičnější zbraně pro každého hráče D&D 5e.

zdroj: Rudok's Tavern

Jedním z hlavních taháků takto podaných předmětů je také samotný obrázek na každé kartě, který mi připomněl populární karetní hru Hearthstone, což rozhodně není myšlené jako urážka. Naopak se jedná vesměs o detailní a stylové obrázky, na které je radost pohledět.

Hodně z názvů navíc obsahuje i nějakou vtipnou přesmyčku. Třeba krysáci mají ve svém arzenálu pistoli, která jako by vypadla z oka jedné historické zbrani a jmenuje se Mausers Special. Zdejší Tommy Gun je Jerry Gun a třeba dýka Edge of Edginess bude určitě povinnou výbavou každého zabijáka z řad temných elfů, jehož postava má řádně tragické pozadí. Dojde i na pomrknutí k naší české kultuře, když se jeden ze stromovců jmenuje prostě Rumčmajz...

Balíčky si můžete zakoupit v již úspěšně zafinancované kampani na Kickstarteru, ale tím to nekončí. Na oficiálních stránkách se dají sehnat i mapy nebo potvory na obohacení vašich kampaní v D&D 5e. Pokud se vám svět Rudok's Tavern zalíbí, nic nebrání tomu podpořit autory i pomocí jejich Patreonu.

Zpátky ale ke Kickstarteru, kde máte možnost balíčky pořídit ve fyzické podobě i s jejich digitální verzí připravenou pro tisk. Jdou kopit jednotlivě po pětistovce, ale také po třech (1 300 korun) a po pěti (2 000 korun). Pokud se navíc rozhodnete investovat do největší edice za 5 500, dostanete i hromadu věcí navíc jako spoustu tematických samolepek, výtisky obrazů či originální otvírák na pivo. Přikoupit můžete ještě stojany na karty vyřezané do tvaru dvacetistěnných kostek, případně sáhnout po všech pěti balíčcích jen v digitální podobě.

Poštovné pro českou republiku se pohybuje od 120 korun za jeden balíček až po 190 korun za nejobsáhlejší edici. Kampani se podařilo překonat cílovou částku 83 tisíc korun za první den a v době psaní článku je pouhý krůček od pokoření hranice 100 tisíc korun. Kampaň poběží ještě 28 dní a balíčky by měly být doručené podporovatelům příští rok v březnu.

Tenhle český projekt vypadá doopravdy kvalitně. Nápady na předměty a jejich zpracování jsou pěkné i vtipné a design karet chytře vymyšlený tak, aby se v nich dalo rychle zorientovat a čísla nebo schopnosti nebylo třeba dlouho hledat v listině nebo v příručce. Rozhodně jde o jeden z nejkvalitnější českých produktů, které jsem za poslední dobu v rámci RPG scény viděl.

Nejnovější články