Objevte svět stolního RPG podle Warhammeru 40,000 díky výhodnému balíčku
Novinka zdroj: Cubicle 7

Objevte svět stolního RPG podle Warhammeru 40,000 díky výhodnému balíčku

2. 1. 2023 13:56 | RPG | autor: Michal Krupička |

Jak už bývá zvykem, Humble Bundle přichází s dalším zajímavým balíčkem RPG pravidel. Tentokrát si za zvýhodněnou cenu můžete pořídit příručky nejnovějšího systému pro Warhammer 40,000, tedy Wrath & Glory. Pokud nemáte tušení, o co se jedná, nevadí, vysvětlím. A navíc můžu říct, že se jedná o jeden z nejsnazších způsobů, jak do univerza zmítaného válkou naskočit.

Už jen kvůli tomu, že vás hra nenutí učit se detaily o všem, co se od původního vydání první wargamingové verze v roce 1987 událo. Soustředí se jen na jediný planetární systém – Gilead. Ten byl navíc vytvořený přímo pro potřebu pravidel Wrath & Glory a najdete v něm tedy přesně to, co pro vaše kampaně potřebujete.

Další vstřícný krok k hráči je ten, že budete spolupracovat s Rogue Traderem Jakelem Varoniusem. Tím tvůrci dávají hráčům větší svobodu v tom, za koho i jak mohou hrát. Tato kasta obchodníků a průzkumníků totiž stojí mimo klasické hierarchie Impéria a má mnohem větší volnost ve svém konání i v tom, koho přijme za spojence. Díky tomu tak v příručkách najdete i jiné hratelné rasy, než jsou samotní lidé.

Warhammer 40000 Roleplay Wrath & Glory 7 zdroj: Cubicle 7 Warhammer 40000 Roleplay Wrath & Glory 8 zdroj: Cubicle 7

Co se týče pravidel, zaměřili se tvůrci hlavně na narativní přístup. Hází se několika šestistěnnými kostkami a je potřeba dosáhnout jistého počtu úspěchů. Počet kostek určuje potřebná statistika nebo dovednost a počet potřebných úspěchů pak obtížnost dané činnosti. Jedna kostka je navíc vždy odlišná a pokud na ní padne jednička nebo šestka, může přinést nečekané úspěchy nebo komplikace.

Povolání nahrazují ve Wrath & Glory takzvané archetypy. Dělí se do tierů, které obecně odrážejí jejich sílu. Zároveň vypravěči umožnují se lehce orientovat v tom, pro jak silnou skupinu je dobrodružství určené. Není ale třeba mít strach, že by vaše postava nějak zaostávala. Pokud začnete za někoho z nejslabších, jde ho přes nakupovaní za zkušeností body povýšit do vyšší kategorie. Hlavní výhoda systému archetypů je ale v tom, že se vlastně do velké míry jedná o předpřipravené postavy, které bez velkých úprav může vzít i nováček a rychle do hry naskočit a užít si jí.

Co tedy vlastně balíček od Humble Bundle nabízí? Dalo by se říci, že vše. Základní příručku, pravidlová rozšíření pro vozidla, cesty vesmírem i nové archetypy nebo mechaniky. Přidává zástěnu pro vypravěče (pokud si jí z pdf souboru máte jak vytisknout). Doplňuje to pak sadou příběhů a kampaní, které vás provedou po planetách i lodích systému Gilead, nechají vás se seznámit s hrdinnými vojáky impéria, krvelačnými orky, lstivými Eldary a ničivou mocí Arcinepřítele v podobě Chaosu. Balíček navíc doplňují i karty výbavy, schopností nebo třeba mapy. Jako bonus pak dostanete 15% slevu na nákup u vydavatele hry Cubicle 7 a soundtrack sestavený k samotnému hraní.

Pokud svět válkou zmítaného 41. milénia máte rádi a chcete ho poznat z trochu jiného pohledu, je Wrath & Glory skvělá volba. Pokud vás láká stát se součástí tohoto globálního fenoménu, ale nevíte, kde začít, platí to samé. Tyhle pravidla jsou totiž víc než skvělým odrazovým můstkem. Celý balík čítající 25 položek vás pak vyjde na něco málo přes 17€, tedy 410 korun a ještě tím podpoříte nemocné děti v Irsku. Jen se nerozhodujte dlouho, protože do konce kampaně zbývají už jen necelé tři dny.

Nejnovější články