Mytago si pro vás na léto připravilo pořádnou nálož gamebooků a RPG
Novinka zdroj: Mytago

Mytago si pro vás na léto připravilo pořádnou nálož gamebooků a RPG

7. 7. 2023 9:02 | RPG | autor: Michal Krupička |

Pokud by se mě někdo zeptal, jaké vydavatelství se v současné době věnuje vydávání RPG nejvíc, asi bych bez zamyšlení odpověděl Mytago. Kromě toho ale vydává i hromadu gamebooků, tedy knih, které sami hrajete. Volíte z možností, které pro vás autor nachystal a pomocí očíslovaných odkazů listujete knihou a noříte se do příběhu. Občas dojde i na nějaké ty kostkové souboje, vlastnosti a další věci, které jsou pro hraní na hrdiny samozřejmé.

Jedním z gamebooků, které Mytago malonákladem vydává, je Zpropadená fuška od českého autora Vojtěcha Žáka. Jedná se o neo-noirovou detektivku, takže se můžete připravit na pohledné detektivy, drsné mafiány a ženy, pro které se zabíjí. Jak už jsem zmiňoval výše, kniha vyšla malonákladem, tak moc neváhejte a vydejte se vstříc jednomu z 19 možných konců.

Zpropadená fuška zdroj: Mytago Pekelný dům zdroj: Mytago

Za zmínku stojí také Pekelný dům, který je součástí série Fighting Fantasy od Stevea Jacksona (na jejímž základě možná vznikne deskovka). Tahle série byla jednou z těch, které u nás vlastně celou gamebookovou kulturu začaly. Pekelný dům původně vyšel roku 1996 pod nakladatelstvím Perseus a Mytago ho teď vydává znovu, navíc v pevné vazbě, takže nebude hned „salátovatět“ jako staré gamebooky.

Samotný Pekelný dům je hororový příběh, v němž ztroskotáte a v dáli uvidíte jediný zchátralý dům. Jak už tomu bývá, vydat se do něj se neukáže jako nejlepší nápad. Pekelný dům vyšel jako čtvrtá kniha nového vydávání Fighting Fantasy vedle Čaroděje z Ohňové hory, Citadely chaosu a Města zlodějů. Všechny tyhle knihy mohu vřele doporučit.

Lone Wolf: Obětování v Ruanonu zdroj: Mytago Gornatův hvozd zdroj: Mytago

Když se mluví o FF, byla by škoda zapomenout na Lone Wolfa. Pokud se totiž fanoušci gamebooků o něčem dohadovali, je to právě to, která z těchto sérií je lepší. Lone Wolf na rozdíl od FF sleduje příběh posledního z rytířů řádu Kai a drží si jeden příběh a jednu postavu, kterou můžete přenášet mezi knihami. Šestý díl s podtitulem Obětování v Ruanonu je už na cestě. Za zmínku samozřejmě stojí i RPG z tohoto světa, které jsme vám už zrecenzovali.

Tím se dostáváme do sekce RPG. Mytago s titulem Gornatův hvozd pokračuje v sérii Knihovnička oldschoolu, tedy dobrodružstvích pro systém Old-School Essentials. Hráče čeká výprava 43 lokacemi v záhadném hvozdu plném přírodních divů, pozůstatků dávných civilizací a podivných obyvatel. Dobrodružství je určené pro postavy 3 až 5 úrovně a je inspirované gamebookem V bažinách škorpiónů.

Dungeon Age: Anabáze pouštního anděla zdroj: Mytago Dungeon Age: Útěk z Divukraje zdroj: Mytago

Old-School Essentials se týkají i zbylá oznámení. Mytago totiž chystá ve spolupráci s komunitou kolem webů rpgforum.cz a d20.cz sérii Dungeon Age. První dvě knihy Anabáze pouštního anděla a Útěk z Divukraje vyjdou v polovině července a jsou určené pro postavy 1-3 úrovně a uzpůsobené právě Old-School Essentials a Jeskyním a drakům (tím pádem i D&D 5e).

No, není toho málo a můžeme poděkovat Mytagu, že nám zpříjemní prázdniny, ať už budete mít k ruce kamarády na nějaké to RPG, nebo naopak se bez nich obejdete s nějakým novým gamebookem.

Nejnovější články