Modul pro D&D je nominovaný na cenu Nebula. Pracovalo na něm minimum bělochů
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Modul pro D&D je nominovaný na cenu Nebula. Pracovalo na něm minimum bělochů

14. 3. 2023 13:21 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Panečku, takový titulek by mohl někomu zapálit lejtka. Na modulu Journeys Through the Radiant Citadel pro Dungeons & Dragons pár bělochů pracovalo, mj. i jeden ze dvojice hlavních designérů. Ale zbylých patnáct autorů, kteří pro modul sepsali celkem 13 dobrodružství (pro postavy od první do čtrnácté úrovně) jsou do posledního člověka people of color, tedy lidé jiné než bílé barvy pleti. 

Tím Wizards of the Coast minulý rok celkem určitě reagovali na narůstající nespokojenost komunity s tím, jak se oficiální materiály zvládají poprat s otázkou rasy (ať už obecném designu D&D jako takového, nebo v rámci ne-zrovna-šťastných rozhodnutí v konkrétních modulech), zároveň jde ale o základní stavební kámen celého modulu.

V Journeys Through the Radiant Citadel totiž skáčete mezi divoce rozdílnými astrálními světy s titulní Citadelou coby centrálním hubem, tavícím kotlíkem všemožných interdimenzionálních kultur. Vedoucí vývojáři jej v rozhovorech popisují jako fantasy verzi New Yorku. Celý modul má být rozmanitou, pestrobarevnou kolekcí roztodivných dobrodružství inspirovaných všemožnými kulturami i žánry a rozmanitost autorského týmu s tím jde ruku v ruce. Každý ze scénářů je inspirovaný jejich osobními (mezi)kulturními zkušenostmi.

A vypadá to, že jejich práce nezůstane bez ocenění. Modul Journeys Through the Radiant Citadel bynominovaný na cenu Nebula Awards v kategorii Game Writing (jde o prestižní cenu oceňující americkou žánrovou tvorbu zaštítěnou Asociací sci-fi a fantasy autorů), a to po boku takových videoherních hitovek loňského roku, jako je kultovní Elden Ring, vynikající Pentiment a simulátor kočičí nadřazenosti Stray.  

Vypadá to, že Journeys Through the Radiant Citadel byl pro Wizards of the Coast správným krokem nejen co do veřejné image, ale i co do kvality obsahu. Škoda, že jej loni po červencovém vydání ve veřejném prostoru zastínilo výše zmíněné srpnové fiasco jménem Spelljammer s opičími otroky. Zda-li Wizards svou nominaci promění, to se dozvíme až 14. května na vyhlášení cen. O kvalitách modulu se ale bez problémů můžete přesvědčit sami už teď. 

Nejnovější články