Matt Mercer bude game masterem další série Dimension 20
Novinka zdroj: Dimension 20

Matt Mercer bude game masterem další série Dimension 20

7. 3. 2023 12:31 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Jaká je nejslavnější actual RPG play série na světě? Critical Role, to je samozřejmě tutovka. A kdo sedí druhý na bedně? No, tam už by se možná dal najít prostor pro nějaké debaty a zapálené překřikování fanouškovských táborů, ale myslím, že to ode mě nebude moc kontroverzní tvrzení, když na to místo umístím Dimension 20 (a Legendám ze stolu dejme ještě rok dva a nepochybně se na tu bednu vyšplhají taky, ehm).

Dimension 20 je actual play série vzniklá okolo kolektivu tvůrců (a zaštítěná produkční taktovkou) College Humor, společnosti laikům asi nejvíce známé díky youtuebovým skečům, o kterých by myslím bylo fér říct, že už mají svou zlatou éru za sebou. Pokud ale z nové generace College Humoru vzešlo něco dobrého, jsou to obvykle projekty Brennana Lee Mulligana, který kromě spousty jiných formátů přišel s nápadem na streamovanou D&D sérii Dimension 20.

(Poznámka na stranu: Předchozím odstavcem jsem pár upřímně dobrým tvůrcům z College Humoru mírně ukřivdil, ze všech nejvíc ale Mikeovi Trappovi, tvůrci komediální trivia show Uhm, Actually, kteroužto upřímně doporučuji absolutně všem geekům obývajícím tuto planetu.) 

Oproti Critical Role je Dimension 20 více komediálním zážitkem. Tedy, ne že by Critical Role nebyla vtipná podívaná, o tom žádná, ale jde v principu stále spíše o epickou D&D kampaň s rozmáchlými, osudovými příběhy, ve které zkrátka hraje banda vtipných a sympatických lidí, kteří nejdou pro hlášku daleko. Dimension 20 je celkově budovaná jako komediální improshow, která RPG rámec využívá spíš jako formátovou berličkou. Což samozřejmě Mulliganovi nezabránilo v tom, aby jednoho ze svých hráčů rozplakal na kameru už v šesté epizodě.

Brennan Lee Mulligan patří po boku Matta Mercera k těm největším GM ikonám na světě a naprosto po právu. Internety jsou plné jejich společných videí o teorii i praxi vedení RPG her (občas vážnějších, občas ulítlejších, ale vždy jde o zábavné a poučné poslouchání) a není valně překvapivé, že se ti dva znají a přátelí v běžném životě. Díky tomu občas dojde na zábavné crossovery, jako právě teď, když se game masterování v další sérii Dimension 20 ujme nikdo jiný než právě Matt Mercer. 

Dimension 20 to oznámili skrze trailer na twitteru, ve kterém ale kromě Mercera v jeho ikonické vestičce a póze nenacházíme mnoho indicií stran toho, co, s kým a o čem se bude hrát tentokrát. Hostující game masteři nejsou v Dimension 20 nic nového, ostatně ani Mercer za jejich stolem nebude sedět poprvé, stejně jako Mulligan už hostoval coby vypravěč pro Critical Role. 

Série bude dostupná exkluzivně předplatitelům služby Dropout, streamingové platformy College Humoru, a má začít vycházet v květnu 2023. 

Nejnovější články