Legendární RPG Invisible Sun se vrací ve 14 kilové edici
Novinka zdroj: Monte Cook Games

Legendární RPG Invisible Sun se vrací ve 14 kilové edici

8. 11. 2023 9:14 | RPG | autor: Michal Krupička |

Invisible Sun je legendární setting, který běží na ještě slavnějším Cypher systému. Vžijete se v něm do role nejrůznějších mágů, kteří se kolektivně nazývají vislae. Ti cestují po takzvaných Cestách slunce, které propojují osm sluncí a jejich různorodé světy. Dohromady se pak tenhle vesmír nazývá Actuality. Je obklopený temnotou a osvěcuje jej šedé slunce, zatímco pod ním se rozpíná síť psychedelických světů.

Jednotliví vislae mají své vlastní domy, které mohou žít vlastním životem, být zevnitř větší než zvenku a tak podobně. V několika odstavcích je těžké vysvětlit, proč je svět Invisible Sun tak skvělý, rozsáhlý a plný originality. Zároveň ale lidský díky tomu, že se zaměřuje na psychiku postav, jejich vazby a další prvky. Jde dokonce tak daleko, že předchází jejich smrti znovuzrozením.

Dobrým důkazem popularity hry může být její první kickstarterová kampaň z roku 2021, kde tvůrci vybrali 15 milionů korun a vyrobené knihy rychle vyprodaly. Toho samého roku proto přišla druhá kampaň, která vybrala téměř osm milionů a knihy byly zase rychle pryč.

Nyní běží již třetí kampaň na Backerkitu s názvem Invisible Sun: Return of the Black Cube. Do jejího konce zbývá deset dnů a vybrala již 9,5 milionů korun (čtyřnásobek požadované částky). Vedle dřívějšího obsahu nabízí nové rozšíření Wellspring a myslí tak na nováčky i navrátilce.

Invisible Sun zdroj: Monte Cook Games

Wellspring je vlastně taková velká kniha nápadů. Zaměřuje se na prvky hratelnosti, motivace postav i NPC, postupy vyprávění i budování charakterů postav. Poradí, jak vlastně Invisible Sun hrát, přihodí i nějaké to dobrodružství a vysvětlí, jak se správě orientovat, a hlavně jak přenést ke stolu tu správně podivnou atmosféru tohoto světa. Což je ve hře, která hodně stojí na vaší fantasii, doopravdy vítaný přídavek.

Pokud už základní balík pravidel máte a chybí vám jen Wellspring, můžete si ho koupit samostatně v pevné vazbě za 1 000 korun. Pokud ale základ nemáte, můžete si ho pořídit v pořádně naditém balíku.

Black Cube totiž obsahuje čtveřici knih pro hraní, ke kterým přidává přes tisíc karet s prvky, které v knihách nenajde, nápomocný balíček tarotových karet s deskou Cesty sluncí, resinovou sošku ve tvaru ruky, na kterou můžete vystavit aktivní kartu ovlivňující hru, deníky postav, herní žetony, dvě látkové mapy, zápisník pro vypravěče, sadu kostek, pět předpřipravených postav a další doplňky pro co nejlepší zážitek ze hry.

Black Cube je prostě kompletní RPG balík, který v sobě obsahuje vše včetně rozšíření Wellspring. Za tuhle 14 kilovou obludu zaplatíte 5 800 korun, ale pokud by vám stačil základ s veškerými rozšiřujícími dodatky jen v PDF, tak zaplatíte 3 500 korun. Kampaň nenabízí odhad výše poštovného, ale dobrou zprávou je, že nebudete platit daň.

A pokud Cypher systém vůbec neznáte a chcete se nejprve podívat hře Invisible Sun pod pokličku, tak ke kampani je k dispozici ukázková verze zdarma. Z ní si dobře uděláte představu o světě, o tom, proč se Invisible Sun možná hraje trošičku jinak, než jste zvyklí a o tom, proč hromady komponentů ke hře dávají naprostý smyls a prohlubují atmosféru. Odolávat tomuto pokušení je docela těžké, hlavně proto, že hra po konci kampaně zase půjde sehnat jen těžko.

Nejnovější články