Ironsworn: Starforged vyráží ke hvězdám s Modiphius Entertainment
Novinka zdroj: Modiphius Entertainment

Ironsworn: Starforged vyráží ke hvězdám s Modiphius Entertainment

18. 10. 2022 10:12 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Českých hráčů, kteří by znali Ironsworn od Shawna Tomkina, bude nejspíš pomálu. V naší kotlince o tomhle indie TTRPG moc slyšet nebylo, ačkoli v zahraničí si zvládlo vybudovat bezmála kultovní status. A vzhledem k tomu, že si ho rozhodně zaslouží, nemělo by uniknout ani pozornosti našinců.

Původní Ironsworn je jedním z těch vděčných příběhů o cestě osamělého autora za neočekávaným úspěchem. Shawn Tomkin si svou hru piplal po nocích celé roky. Zatímco většinu takových aspirujících tvůrců ale čeká jen vyhoření a / nebo zkrachování a / nebo komerční neúspěch, Tomkin se v roce 2019 dočkal zlaté ENNIE za nejlepší hru zdarma a prakticky univerzální chvály za vyladěný, moderně pojatý narativní systém. Je pravda, že skromný budget je na výsledném produktu znát, ale o to více vynikají jeho designové kvality. Vezmeme-li navíc v potaz, že .pdf verze hry je dostupná zdarma, jde opravdu o vynikající nabídku.

Tomkinův Ironsworn je low fantasy neskrývaně inspirovaná severskou kulturou a mytologií. Hráči se v ní vydávají plnit náročné úkoly (zde Přísahy) do nepřátelských zemí obývaných spoustou nebezpečných potvor. Hra běží na autorově vlastním systému, ale Tomkin se nijak netají inspirací v PbtA hrách jako Apocalypse World nebo Dungeon World, odkud pramení značné zaměření na příběh a filmovost hry. K tomu byl Ironsworn v době vydání jednou z prvních her, která naskočila na vlak fenoménu solo-play: Je totiž designovaná tak, aby se dala hrát buď tradičně s vypravěčem, nebo bez něj, a to dokonce i v případě, že byste si ji chtěli zahrát úplně sami.

V roce 2020 se Ironsworn dočkal rozšíření Delve zaměřeného na dungeon crawling a s dalším projektem Tomkin zamířil naopak ke hvězdám. Po úspěšné kickstarterové kampani vydal v květnu roku 2022 pokračování Ironsworn: Starforged, samostatnou sci-fi evoluci původního fantasy settingu. Stejně jako původní hra, i Starforged je tzv. system-agnostic, takže si v ní můžete setting upravit dle libosti a užívat si výhod jejího narativního systému, který zůstal stejný – jen upravený na míru dobrodružstvím v neprobádaných koutech vesmíru, na povrchu nehostinných planet a uprostřed přestřelek mezihvězdných lodí. A pokud přihlédneme k recenzím hráčů na drivethrurpg, Tomkin i tentokrát trefil hřebík na hlavičku.

Pokud vám to všechno zní moc hezky a chtěli byste se Starforged podívat na zoubek, můžete aktuálně sáhnout pouze po jeho .pdf verzi (která vás narozdíl od původní hry přijde na 20 dolarů). Na fyzické kopie se donedávna mohli těšit pouze backeři z květnového Kickstarteru, ale to by se mělo změnit koncem roku. Tomkinova dítka se totiž ujalo vydavatelství Modiphius Entertainment, které na čtvrtý kvartál 2022 plánuje vydat 400 stránkový corebook v pevné vazbě.

Nejnovější články