Inkvizitorem, kacířem nebo gardistou v novém RPG bundlu ze světa Warhammeru 40K
Novinka zdroj: Fantasy Flight Games

Inkvizitorem, kacířem nebo gardistou v novém RPG bundlu ze světa Warhammeru 40K

23. 3. 2023 9:36 | RPG | autor: Michal Krupička |

Není tomu tak dávno, co Humble Bundle nabízel nejnovější pravidla ze světa Warhammeru 40K s názvem Wrath & Glory. Teď přidává balík starších knih, které jsou o něčem trochu jiném. Všechny vychází ze systému Warhammer 40,000 Roleplay a ti, co nás čtou pravidelně, už možná vidí spojitost s jinou hrou. Ano, Warhammer Fantasy Roleplay od nás dostal zásah a v recenzi jsem ho patřičně vychválil. Znamená to, že jeho futuristický bráška je sázkou na jistotu? Ne tak docela.

Nedostalo se mu totiž tolika edic, aby se posunul k doopravdy moderním pravidlům a je z něj cítit trocha té nostalgie. I když oba systémy vznikaly téměř bok po boku a oba přešly pod vydavatelství Cubicle 7, tak fantasy se dočkalo nových edic, zatímco sci-fi vlastně nahradil právě Wrath & Glory. To ale v žádném případě neznamená, že hra není zajímavá. Jen se drží víc při zemi a nechá vás prožít obyčejnější osudy, než aby vás rovnou hodila do zbroje vesmírného mariňáka, který kosí nehodné nepřátele po desítkách. Pojďme se proto podívat na to, co v novém balíku najdeme.

První je tu systém Dark Heresy, který je stavbou příběhů možná nejpodobnější klasickému RPG. Zhostíte se v něm skupiny inkvizičních akolytů, kteří ve službách inkvizice vyšetřují možné nákazy chaosu, pronásledují kulty a zrádce a hledají cokoliv prohnilého v srdci Impéria. Na celou skupinu dohlíží samotný Inkvizitor, a právě ten jim zadává mise. Pokud jste četli třeba skvělou trilogii Eisenhorn od Dana Abnetta, budete jako doma.

Humble Bundle Warhammer zdroj: Humble Bundle

Díky dalším knihám ze série Dark Heresy navíc dostanete návody i na to, jak hrát třeba někoho z řádu bojových sester Adepta Sororitas nebo Ordo Malleus, tedy nechvalně proslulých lovců démonů a Grey Knights, tedy tajné kapituly mariňáků ve službách Inkvizice. Samozřejmě nechybí ani dodatky, které přinášejí přichystané příběhy, výbavu nebo nepřátele.

Druhým systémem je pak Only War, v němž se dostanete na frontu v kůži nejpostradatelnějších a zároveň nejdůležitějších v Impériu. Budete totiž Imperiální garda. Tam, kde vás předchozí kniha nechá opatrně vyšetřovat, vás Only War nechá prožít válečná tažení, speciální operace a zoufalý boj proti nepříteli. Četli jste Gauntovi duchy? Pokud ano, právě takové vaše tažení bude. Pokud ne, koukejte to fofrem napravit. Další příručky vám tady nabídnou sérii tažení, informace o tom, jak garda funguje a samozřejmě i další nepřátele.

Poslední systém v balíčku je od ostatních svou náplní nejodlišnější. V Black Crusade si totiž zahrajete za arcinepřítele. Vtělíte se do rolí uctívačů Chaosu, budete zabíjet, infiltrovat a ničit víru v Císaře. Je už jedno, zda v roli obyčejného uctívače nebo mocného mariňáka Chaosu. Nechybí samozřejmě ani možnost si vybrat, kterého ze čtveřice bohů budete uctívat. Každý z nich má dokonce vlastní knihu, která je součástí bundlu.

Celkem tedy dostanete za nějakých 550 korun přes čtyřicet knih. Pravidla jsou trochu zastaralá, ale pořád skvěle hratelná a příručky jsou stylové. Ať už otevřete inkviziční s typickým „I“ na krajích stran, tu pro gardu plnou kreseb a zápisů z deníků vojáků nebo tu určenou pro chaos, která je naplněná kacířskými texty až po okraj. Navíc se vám dostane skvělého náhledu na svět Warhammeru 40K a jeho zákonitostí z pohledu Impéria i Chaosu. Všechny tři systémy jsou navíc kompatibilní, takže nic nebrání je kombinovat nebo přenášet nepřátele a příběhy z jednoho do druhého.

Jako bonus je součástí balíčku i 15% sleva na nákup na stránkách vydavatele Cubicle 7 a zvýhodněný měsíc na streamovací službu Warhammer+, kde najdete videa a seriály z tohoto světa. Nechybí ale ani podpora charity, kdy se tentokrát vybírají peníze na Childrens Health Ireland, tedy organizaci, která podporuje děti v Irských nemocnicích a střediscích urgentní péče.

Nejnovější články