Havarrské kobky – recenze českého oldschoolového gamebooku
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Havarrské kobky – recenze českého oldschoolového gamebooku

Název:
Havarrské kobky
Počet hráčů:
1
Herní doba:
180 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

15. 3. 2023 17:00 | RPG | autor: Patrik Hajda |

Rádi vzpomínáte na staré dobré časy, kdy jste při vyučování pod lavicí potají horlivě listovali knihou tam a zpět a prožívali jedno napínavé dobrodružství za druhým v roli například takového Osamělého vlka? Kombinace hry a knihy zvaná gamebook už dnes sice nepatří k těm nejpopulárnějším druhům zábavy, ale možná vás překvapí, že stále existuje. A vedle zmíněného Lone Wolfa, který vychází dodnes, vznikají i další díla.

Jedním takovým jsou i Havarrské kobky Jiřího Zahradníčka, které vám okamžitě svými prvními stránkami dají vzpomenout právě na ty staré dobré školní časy. Přestože jde o relativně novou knihu z roku 2021, svým pojetím se odkazuje ke klasickým gamebookům z dob dávno minulých.

Autor se nijak nesnaží přijít s inovativními systémy a není to výtka. Vaše postava má nějakou hodnotu umění boje a několik bodů výdrže, speciální schopnost a dostane se k nejrůznějšímu vybavení, přičemž v soubojích se hází obyčejnými šestistěnnými kostkami.

Díky tomu se celá pravidla knihy vešla na pouhé čtyři strany a celý gamebook je tak přístupný i těm nejmladším čtenářům, do kterého se ponoří prakticky okamžitě, bez okolků. Během chvilky se tak dozvíte, že v dobrodružství ztvárníte roli zkušeného zloděje Niclase ze zlodějského cechu Tyyan a uděláte tu chybu, že se do svého „povolání“ pokusíte zasvětit svého mladšího bratra Bricuse.

Havarrské kobky 2 zdroj: Vlastní foto autora

Zloděj s ušlechtilým úkolem

Váš bratr se totiž jednoho dne neuvážlivě pokusí oloupit bohatého měšťana za bílého dne a reakce stráží na sebe nenechá dlouho čekat. Než ještě dočtete první stránku kratičkého úvodu, odpykáváte si trest ve vězení a podle zdejších zákonů už se smiřujete s tím, že budete připravení o svůj pracovní nástroj – ruku.

To by ale břicho zdejšího krále nesmělo kručet hlady. Nedaleká Lougova farma, která dodává maso do královské kuchyně, totiž čelí krádežím dobytka a král nemá dostatek vlastních mužů, kteří by celou věc mohli prošetřit. Přece se nepřipraví o svou vlastní stráž!

Takže tímto úkolem pověří vás, samozřejmě s příslibem, že pokud celou záležitost vyřešíte, budete spolu se svým bratrem omilostněni. Bratra si ale nechají jako pojistku, abyste hned nevzali do zaječích. A tím začíná vaše nové dobrodružství, které vás nevyhnutelně zavede do titulních Havarrských kobek.

Havarrské kobky 3 zdroj: Vlastní foto autora

Na 188 stranách tohoto gamebooku na vás čeká dohromady 400 odkazů, v nichž se budete velmi často rozhodovat o dalším směřování vašeho příběhu. Někdy půjde o prostou volbu směru, zda se na křižovatce dáte na východ či na západ a jindy si budete volit mezi dveřmi a temnou chodbou.

Jindy můžete čelit větším dilematům. Třeba když se před vámi zjeví podivuhodný menhir a ve vás se bude mlátit touha se ho dotknout s pudem sebezáchovy, který vás varuje, že něco takového je zcela nemoudré.

A příště se zase nebudete muset příliš dlouze rozhodovat, protože jedna z možností po vás bude vyžadovat vlastnictví určitého předmětu, na který se vám ale nepoštěstilo narazit. O tom gamebooky jsou – kdyby to byla obyčejná kniha, prožijete jeden daný příběh. Ale protože se na každém kroku rozhodujete mezi několika možnostmi, prožijete při jednom průchodu hrou něco trochu jiného než v dalším průchodu.

Havarrské kobky 2 zdroj: Jiří Zahradníček

Zloděj s bojovým uměním

Vaše postava není nesmrtelná, takže k onomu dalšímu průchodu budete možná vyloženě přinucení, pokud se budete chtít dozvědět, jak celé toto dobrodružství vlastně dopadne a co všechno těch 400 odkazů skrývá. O tom, zda v Havarrských kobkách zhynete bídnou smrtí, z valné většiny rozhodne kostka.

Už v samotném úvodu si hodem kostkou určíte, kolik budete mít životů a jakou budete mít sílu. V prvním případě k hodu dvěma kostkami přičtete dvanáct, zatímco na sílu se hází jednou kostkou a přičítá šest. Největší bijec tak bude mít 24 životů a 12 síly, zatímco nezáviděníhodný bídák se na dobrodružství vydá s pouhými 14 životy a silou 7. Životaschopnost druhého je logicky mnohem nižší.

Jak už zaznělo v úvodu, soubojový systém je opravdu triviální. Házíte dvěma kostkami za sebe i protivníka, přičemž k výsledku za každého přičtete hodnotu jeho umění boje, obojí porovnáte a poražený přijde o dva body výdrže. Boj trvá do smrti jednoho z bojovníků.

Můžete samozřejmě najít zbraň, která vám zvýší umění boje a zároveň se léčit třeba pojídáním středověkých dobrot. Většinu času ale budete nalézat předměty, jejichž užitečnost vám bude až do jistého momentu skrytá. Některé třeba až do konce hry nepoužijete, protože jste se nedostali do konkrétní situace (což může podpořit vaši zvědavost rozehrát knihu znovu a vydat se jinou cestou).

Přiznám se, že jsem zprvu shledával Havarrské kobky a příliš obyčejnými. Soubojový systém je až moc náhodný a zdejší fantasy působilo až příliš všedně a genericky. Nicméně jakmile jsem pronikl hlouběji do spletitých zatuchlých chodeb, zvyšovalo se napětí, atmosféra se pomalu dala krájet, každý vyhraný souboj byl velikou úlevou a z prostého toulání se kobkami se stalo poměrně originální dobrodružství.

Zatímco první polovina se tváří jako vyšetřování povražděných koní na farmě v Kingdom Come: Deliverance, tedy takové serióznější putování lesnatou krajinou s pár potyčkami s divou zvěří, tak druhá polovina už působí jako hrátky s mnohovesmíry od Marvelu.

Havarrské kobky 5 zdroj: Vlastní foto autora

Zloděj v mnohovesmíru šílenství

Autor zde srší zajímavými nápady a překvapuje snad každou další navštívenou místností ve spletitém podzemním labyrintu. Aniž bych cokoliv vyzradil, tak jeden výlet do velmi prapodivného neznáma mi vyloženě vykouzlil úsměv na tváři a nevěřil jsem svým očím, kam že mě to prostý úkol o dopadení zloděje dobytka dovedl.

Na tomto místě musím pochválit i autorův styl psaní, kdy pro mě bylo naprosto přirozené vžít se do každé situace a barvitě si jí díky podrobnému popisu představit. Naštěstí se to obešlo bez překlepů a jiných chyb, které by vás při čtení vyrušovaly.

Gamebook Havarrské kobky jsem si nakonec užil. Je opravdu old schoolový, schopný probudit ve vás nostalgii. Jeho vyprávění je poutavé, lokace dosti originální a byť celkový příběh není nijak přelomový, má pár zvratů a zajímavých postav, které vás u něj udrží do konce.

Vzhledem ke střídmé délce s ním navíc nebudete trávit příliš mnoho nocí, tedy samozřejmě za předpokladu, že si po jeho dohrání nedáte repete a že vás od dohrání nebude příliš zdržovat náhoda a s ní spojené umírání.

Název:
Havarrské kobky
Počet hráčů:
1
Herní doba:
180 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Verdikt:

Havarrské kobky jsou příjemným českým gamebookem, se kterým snadno zavzpomínáte na staré dobré časy s klasickými tituly tohoto žánru. Pravidla jsou tak jednoduchá, jak je to jen možné, s čímž souvisí zcela náhodný soubojový systém, který strategicky smýšlející hráče zrovna nenadchne. Ale druhá půlka vyprávění srší tak skvělými nápady v oblasti vykreslování zdejšího světa, že to té náhodě odpustíte. Pokud hledáte nekomplikovaný gamebook, který rychle plyne a překvapí zápletkou, Havarrské kobky byste měli mít v hledáčku.

Nejnovější články