Fantasy RPG Dolmenwood inspirované britským folklórem sbírá desítky milionů na Kickstarteru
Novinka zdroj: Foto: Exalted Funeral

Fantasy RPG Dolmenwood inspirované britským folklórem sbírá desítky milionů na Kickstarteru

22. 8. 2023 11:30 | RPG | autor: Michal Krupička |

Stolní RPG Dolmenwood očividně přišlo s něčím, po čem hráči touží. Kampaň, která představila kouzelný, podivný a magický svět Dolmenwood, totiž už ve své polovině vybrala 27 milionů korun. Při prostudování kampaně se ani není čemu divit. V první řadě nabízí velký svět, který je inspirovaný pohádkami a folklórem britských ostrovů.

Navíc využívá modifikovaná pravidla Old-School Essentials, která podle slov tvůrců budou blízká i fanouškům D&D 5e a v neposlední řadě vypadá příručka doopravdy hezky. Styl pohádkových knih jí prostě sluší. Nadto toho kampaň nabízí pořádnou hromadu, tak si to pojďme postupně projít.

Pravidla Dolmenwoodu jsou rozdělená na tři knihy v pevné vazbě se stříbrným zdobením a koženkovým pouzdrem. První Players Book nabídne samotná pravidla, díky nimž mohou hráči hrát za jednu ze šesti ras, jako jsou bregglové, humanoidi s kozími hlavami, houbovití mosslingové nebo podvodníci s magií víl a kočičí tváří grimalkinové.

Klasické fantasy tedy sice chybí, ale jde hrát i za obyčejného člověka. Každý z nich se může vydat cestou jedné z devíti tříd, kde nechybí klerici, válečníci, lovci, kouzelníci ani potulní pěvci. Do toho je potřeba započítat i čtyři druhy magie, ať už tu klasickou, vílí kouzla a runy, náboženské modlitby a podivné dovednosti mosslingů.

Dolmenwood zdroj: Foto: Exalted Funeral

Rychlý a snadný systém na pochopení se pak opírá o šest základních vlastností a hody šestistěnnou a dvacetistěnnou kostkou. Pravidla se zároveň snaží vyhnout zbytečným komplikovanostem a nabízí tak přehledné a rychlé tabulky cestování, souboje, táboření i procházení kobek. Tady si vypomáhají mapami s hexovým systémem, které rychle ukazují, co se nachází na místě, kam vaše družina cestuje.

Hlavním tahákem je ale druhá kniha Campaign Book, která obsahuje kouzelný svět Dolmenwoodu – místa plného svatých relikvií, magických hub, mocných lesních čarodějek, pletich šlechty i vílích dvorů. Dočtete se v ní o historii, legendách a sedmi hlavních frakcích, které tahají za nitky v zemi a najdete v ní také dvanáct osad a měst.

Samotný Dolmenwood obsahuje dvě stovky stran lokací, necelé tři stovky NPC a hromadu návodů a rad, jak vést kampaň, odměňovat hráče a nabídne drby, které je mohou navést na tu správnou cestu.

Dolmenwood zdroj: Foto: Exalted Funeral

Poslední knihou je Monster Book. V tomhle bestiáři najdete hromadu monster, lidských nepřátel i zvířat. Všechny s ilustrací, popisem jejich místa v místním folklóru a samozřejmě i statistikami. Navíc nechybí ani generátor potvor nebo skupin dalších dobrodruhů, kteří světem Dolmenwoodu cestují za vlastním posláním. Díky vybrání dostatku peněz navíc přibyla ještě čtveřice příběhů, která ve fyzických edicí přichází také v podobně knih v pevné vazbě.

Hru jde na Kickstarteru podpořit koupí digitálního balíčku tři hlavních knih, čtyř knih dobrodružství a soundtracku o deseti skladbách společně se všemi odemknutými digitálními bonusy. Tahle edice vyjde na něco málo přes tisíc korun. Pokud chcete mít všechno fyzicky, zaplatíte zhruba dvojnásobek. Za 2 700 korun je pak k dispozici ještě deluxe edice s koženkovým pouzdrem na knihy.

A pokud by vám ani to nestačilo, k dispozici je i Loot edice, která má navíc zástěnu pro vypravěče, kostky, sadu miniatur postav a látkovou mapu Dolmenwoodu. Ta už vyjde na tři a půl tisíce korun. Kampaň nabízí ještě připínáčky se znaky rodů, trička nebo soundtrack na vinylu pro největší fandy. Ze soundtracku si můžete pustit ukázky na Youtube.

Stačí první pohled na pravidla a je jasné, proč je Dolmenwood tak populární. Krásná příručka, neokoukaný a zároveň známý svět mytologie, kruté víly, vychytralé čarodějnice, hrdinní rytíři a kouzelné lesy. Všechno v jednom balení. Navíc je na stránkách vydavatele volně ke stažení víc než sedmdesát stran ukázek ze všech knih, které vás snadno přesvědčí investovat do plné verze.

Nejnovější články