FÄNGELSEHÅLA je RPG inspirované manuály od Ikea
Novinka zdroj: Dieku Games

FÄNGELSEHÅLA je RPG inspirované manuály od Ikea

20. 2. 2024 15:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Když by se mě někdo zeptal, co si představím, když se řekne Ikea a nesmím mluvit o masových koulích a nábytku, asi bych jako první zmínil manuály, které jsou udělané tak, aby se daly pochopit beze slov, dále rozlehlé obchody plné šipek a švédské názvy všeho, co vám chce zlámat jazyk, než u toho strávíte odpoledne hledáním ztraceného dřevěného kolíku.

Přesně to si asi myslí i tvůrci RPG FÄNGELSEHÅLA či zkráceně FÄNG, aby těch jazykolamů náhodou nebylo tolik a hodí se vědět, že název hry znamená ve švédštině prostě kobka neboli dungeon. Tahle stylová malá pravidla jsou speciálně navržená na oneshoty a na rozdíl od ostatních RPG se vás budou snažit přesvědčit, ať mluvíte co nejméně.

Ostatně už při vytváření postavy narazíte na to, že můžete být Alv, Dvärg, Krigare, Tomte nebo Trollkarl, za čímž se naštěstí skrývá poněkud bližší elf, trpaslík, válečník, gnóm a čaroděj. Podle postavy si určíte pět vlastností, popadnete sadu šestistěnných kostek a pustíte se do hry, která se inspiruje v systémech jako d6, ale přichází s odlehčenou verzí, která má jeden hlavní úkol – zabavit.

Třeba i takové zranění se počítá pomocí kostek, tedy kostek pokládaných na sebe jako věž. Kolik toho vydržíte? No dokud vám věž nespadne... Ať už máte moc kostek, příliš vachrlatý stůl nebo třeba kočku, která se také chce zúčastnit poražením celé skupiny jedním mávnutím packy, bezvědomí zkrátka vždy číhá za rohem.

Další věcí je snadná příprava. Dobrodružství si sestavíte ze sady míst vygenerovaných hody kostkou podle manuálu (ano, hra nemá příručku, ale manuál) a orientujete se v nich právě pomocí šipek připomínajících ty na podlahách slavného obchodu s nábytkem. Dokonce ani nepotřebujete vypravěče.

Co se FÄNGu prostě nedá vytknout, je jeho jednoduchá krása, skvělé zpracování a roztomilost celého manuálu, kde všechno vypadá jako načrtnuté tužkou. Je vidět že Švédi přesně vědí, co dělají. Celý projekt v těchto hodinách finišuje svou kampaň na Kickstarteru, kde vybral peníze na všech šest dodatečných cílů a můžete tam knihu pořídit za zvýhodněnou cenu 236 korun za PDF nebo 472 za tištěnou verzi. Poštovné za ni činí 260 korun a manuál ke hře by měl vyjít v letos září.

Nejnovější články