Do univerzálních pravidel Cypher System přichází kyberpunk, western i rytíři na motorkách
Novinka zdroj: Monte Cook Games

Do univerzálních pravidel Cypher System přichází kyberpunk, western i rytíři na motorkách

8. 4. 2024 9:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Cypher System jsou univerzální pravidla, v nichž si můžete zahrát jakýkoliv svět nebo příběh. Kromě hlavní knihy k němu vychází velké příručky, které přinášejí konkrétní univerza s mechanikami a příběhy na míru. Další rozšíření se pak zaměřují na konkrétní žánry. Právě takové rozšíření je teď k mání na Backerkitu.

Jmenuje se Knights of Dust and Neon a ve třech knihách vás vezme od hororového westernu, kyberpunkové budoucnosti i do světa magických bouří, které ochraňují rytíři na motorkách s pořádnou magickou bouchačkou. Zní to zajímavě? Jasně! Neznáte Cypher? Nevadí, protože k novým knihám dostanete minimálně PDF základních pravidel.

První z knih s názvem Neon Rain vás vezme mezi mrakodrapy plné holografických reklam, do gigantických měst zkrápěných věčným deštěm, mezi lidi vylepšené o implantáty. Příručka upraví vaši hru do kyberpunkového světa plného drog, pohybu na okraji systému, augmentací a morální šedi. Inspiruje se klasikami, jako je Neuromancer, Blade Runner, Altered Carbon nebo Cyberpunk Edgerunners.

Knights of Dusk and Neon zdroj: Monte Cook Games

High Noon at Midnight vás pak nemůže vzít do světa vzdálenějšího od předchozí knihy. Je to western. Jenže ne úplně obyčejný. Tahle kniha se řadí do žánru weird west, který mísí příběhy pistolníků a desperátů s magií, monstry a pověrami. Tím ale nekončí. Zároveň totiž rozvíjí i další myšlenky alternativních verzí známého žánru. Pomocí knihy tak snadno vytvoříte váš vlastní Westworld nebo se ponoříte do vesmíru ve space opeře ve stylu Firefly.

Poslední kniha Gunslinger Knights přináší už konkrétní svět. S ní se podíváte do Sancary, kde se díky podivným bouřím prolínají reality a pronikají do zdejší reality zlé síly. Lidé Sancary ale nejsou bez ochránců, jimi jste právě vy. Rytíři vybavení posvěcenými nebo magickými zbraněmi, které si sami vyrábí. Zemí se navíc prohání na svých motorkách. Pokud tohle není cool, tak už nevím co.

Každá z knih v pevné vazbě stojí 1 175 korun. Při koupi všech tří v balíčku se bohužel žádné zvýhodnění nekoná a stojí 3 500 korun. Pokud zaplatíte 4 500 korun, dostanete ke všem třem příručkám navíc magazíny rozšiřující jejich světy a nápady.

V poslední verzi za 5 600 korun se k tomu všemu přidá ještě stylová sada železných kostek a deník pro vypravěče v kožence, který pomůže v přípravách her v systému. Ke každé sadě jsou pak zdarma PDF verze knih v ní obsažené a již zmíněné PDF základních pravidel.

O poštovném se zatím tvůrci přesně nezmiňují, jen slibují, že knihy do EU budou posílat bez daně a poplatků za import. Knihy budou vycházet postupně – Neon Rain s kostkami a deníkem vypravěče by měla být připravená na jaře 2025, potom koncem jara 2025 přijde High Noon at Midnight a poslední Gunslinger Knights v létě 2025. Kampaň končí za pět dní a již se v ní podařilo vybrat přes 6,7 milionů korun.

Nejnovější články