Další série Critical Role bude Candela Obscura. Jde o novou hru v novém systému Illuminated Worlds
Novinka zdroj: Critical Role

Další série Critical Role bude Candela Obscura. Jde o novou hru v novém systému Illuminated Worlds

11. 5. 2023 14:24 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Darrington Press, vydavatel známý především díky produktům značky Critical Role, koncem dubna nadšeně oznámil svých několik nadcházejících projektů. Mezi ně patřilo i RPG Illuminated Worlds, o kterém jsme se dozvěděli… no, vlastně skoro nic. A pořád toho o něm nevíme o moc víc, ale zato víme, že 25. května odstartuje nová série Critical Role, ve které budou hrát zbrusu novou hru založenou právě na systému Illuminated Worlds.

Jmenuje se Candela Obscura a bude to poprvé, co se Critical Role pořádně pustí do hraní ne-D&Dčkovského systému (nad rámec pár oneshotů a krátkých minikampaní). Candela Obscura má bát gotickým hororem ze světa připomínajícího počátek našeho devatenáctého století, ve kterém se lidé vzpamatovávají z následků Velké války. Je to svět definovaný velkou technologickou revolucí, vzestupem spiritualismu a morální zhýralostí, a pak si k tomu přidejte, že je celý postavené na troskách dávné alchymistické civilizace, která naprosto nepřekvapivě sešla s tím, s čím dlouhá staletí zacházela.

zdroj: Critical Role

Titulní Candela Obscura je pak řádem učenců, akademiků a lovců monster, kteří vlivem tohohle zapomenutého, leč stále ne-úplně-mrtvého světa, začínají vylézat na povrch. Jinak řečeno, hra samotná zní jako takový mix mezi Vaesen a Bloodborne a já nevím jak vy, ale to je za mě velice sympatický koktejl. 

RPG Candela Obscura má vyjít ke konci roku, ale už 25. května bude spolu s prvním dílem show k dostání quickstart verze pravidel a my se konečně dozvíme, jak se hry dle systému Illuminated Worlds budou hrát. Zatím si alespoň můžeme udělat pár domněnek na základě toho, že jedním z hlavních designéru byl Stras Acimovic, který se podílel na věhlasných Blades in the Dark.

Zajímavostí konkrétně Candely Obscury je pak role Lightkeepera, kterou bude zastávat Taliesin Jaffe (game masterovat bude tradičně Matt Mercer). Zatím není úplně jasné, čím přesně bude Lightkeeper ke hře přispívat, ale nejspíš půjde o jakéhosi druhého vypravěče soustředícího se primárně na lore a atmosféru, zatímco game master zůstane čistě u režírování hry. Tedy možná, uvidíme časem. Vzhledem k tomu, že Jaffe je jedním z původních tvůrců konceptu Candely Obscury, taková role by pro něj dávala naprostý smysl. 

Nejnovější články