CMON ve spolupráci s Bouken přinese na západ klasická japonská TTRPG
Novinka zdroj: CMON

CMON ve spolupráci s Bouken přinese na západ klasická japonská TTRPG

12. 10. 2023 11:41 | RPG | autor: Michal Krupička |

Japonci byli co do kultury vždycky trochu jiní a museli mít svoje vlastní věci, které tu a tam prorazily i mimo zemi zapadajícího slunce a udělali díru do světa. Podívejte se na Pokémony, Dark Souls nebo Final Fantasy. Boom stolních RPG v Japonsku přišel v devadesátých letech, jen aby byl nahrazen sběratelskými karetními hrami a vrátil se až koncem stejného desetiletí.

Jak už to bývá v téhle zemi zvykem, hlavní popularitu měly RPG domácí tvorby. A když už něco vycházelo, byla to často mutace. I takový GURPS vyšel v Japonsku ve verzi Runal nebo později Youmayakou. Není to tak, že by se tvůrci neinspirovali v západních vzorech, ale dělali si prostě věci po svém.

CMON JRPG zdroj: CMON

Stejně jako se ve světě videoher rozlišují klasická RPG a JRPG, platí to i ve světě pravidel stolních RPG. Není tomu tak dávno, co vyšla velice dobře kriticky přijatá pravidla Fabula Ultima, která se inspirovala právě japonskou videoherní tvorbou. Už i populární série Final Fantasy dostane své Final Fantasy XIV TTRPG. Teď ale díky vydavatelství CMON dostaneme u nás ta pravá japonská stolní RPG.

CMON totiž uzavřel spolupráci s BOUKEN, tedy studiem, které v Japonsku vydává hry už od roku 1987. Rozhodli se společně vydat hned trojici klasik z portfolia japonského studia. První dvě z nich, tedy Meikyu Kingdom a Magika Logia, vyjdou během druhé poloviny roku 2024 a následovat je bude Insane, které by také mělo cílit ještě na rok 2024.

Meikyu Kingdom vás zavede do světa nekonečných kobek, kde kromě hraní svého člena královského dvora budete budovat svou zemi, řešit osobní problémy a zabírat území. Zkrátka o budování jde stejnou měrou jako o piplání vlastní postavy. Magika Logia je pak o současném světě, do kterého se vrátila magie. Hráči se vžijí do role čarodějů nebo kouzelných duchů a budou se snažit odhalit, co stojí v pozadí celé události a kalamit, které se díky tomu na světě objevují.

Insane je zase japonským hororem se vším všudy. Pracuje se strachem, tajemstvími a šílenstvím. Navíc se nezastaví u jednoho žánru. Co když je váš soused šílený zabiják? Učitel ve škole lovec démonů? Nebo co je zač tajemná dívka, o které se říká, že je upírkou?

Osobně si myslím, že tohle bude velké. Všichni už známe všemožné systémy, které TTRPG pohánějí. Víme, jak se hází v 5E, v čem je dobré PtbA, jak se hraje to i ono, a právě tenhle výtah japonských her by mohl do žánru vnést svěží vítr. Máte nějaké japonské RPG, které byste chtěli vidět i na našem trhu?

Nejnovější články