Chystané RPG Abbadon: The Thirteen Seals neskrývá svou inspiraci v Diablu
Novinka zdroj: Lost Haven

Chystané RPG Abbadon: The Thirteen Seals neskrývá svou inspiraci v Diablu

10. 7. 2023 9:55 | RPG | autor: Michal Krupička |

Abbadon: The Thirteen Seals je temné fantasy RPG zasazené do světa zvaného Haven (tedy rozhodně ne Sanctuary). Vaši hrdinové musí zastavit pána démonů s velice originálním jménem Abbadon (který vůbec není v názvu hry jako v případě Diabla). Ten vysílá do světa své hordy pohůnků, kteří budou potravou pro vaše zbraně, kouzla a vyvolané potvory.

Hra se nijak netají inspirací Diablem nebo Darkest Dungeonem. Pokud tedy hledáte sluneční paprsky (které zrovna neprosvítají rozbitým stropem podzemní kobky), švitořící ptáčky (pokud nejde o vrány a krkavce kroužící nad mrtvolou) nebo hrdiny bez bázně a hany (kteří nejsou do života vyslaní plní vnitřních bolístek a pohnutých osudů), budete muset zase o dům dál. Což by byla celkem škoda, protože Abbadon: The Thirteen Seals navzdory tomu všemu vypadá doopravdy originálně.

V první řadě vyměňuje kostky za karty. Prostě místo vašich šestistěnných, desetistěnných a bůh ví kolika stěnných miláčků vytáhnete klasický balíček karet. Pokud totiž chcete ve svých akcích uspět, musíte pomocí toho, co máte v ruce, vyložit karty v hodnotě alespoň 13. Teoreticky tedy stačí jeden král.

Abbadon: The Thirteen Seals zdroj: Lost Haven

Hodnota vašich dovedností pak určuje, kolik karet máte k dispozici. Pokud se vám třeba povede složit třináctku z karet jediné barvy, je to kritický zásah. Pokud se vám povede vyložit třináctky dvě, efekt úspěchu se násobí. Také můžete riskovat, což znamená, že vám vypravěč vyloží jedinou kartu. Pokud tahle karta doplní vaše skóre přesně na 13, dostanete extra silný efekt a pokud ne, čeká vás kritický neúspěch.

Na tyhle mechaniky se váže i výbava a schopnosti. Některé vám třeba umožní zvýšit nebo snížit hodnotu o jedna nebo se jim zvyšuje poškození podle předem dané barvy, kterou vykládáte. Prostě to vypadá zábavně. Budete samozřejmě procházet kobky, hledat poklady a bojovat. Nechybí předměty, do kterých vkládáte magické kameny a runy, efekty jako je zapálení, krvácení nebo otrávení, vyvolávání kostlivců a rozmanitá povolání.

Ostatně si hru můžete sami vyzkoušet díky příručce pro rychlý start, která je dostupná na Drivethrurpg. Ta nabízí náhled do pravidel, ukáže vám, jak se bojuje a protáhne vás kobkou plnou nepřátel. Na výběr je 8 předvytvořených postav rozdělených mezi čtyři archetypy, které jsou vlastně náhražkou zdejších povolání.

Můžete si tedy vyzkoušet, jak se hraje čaroděj zaměřený na elementy, paladin, temný mág kombinovaný s nekromantem či lovec. Už tady je vidět, že jednotlivé archetypy se budou dát hojně upravovat podle herního stylu a toho, co vás baví. Třeba poslední zmíněný lovec je k dispozici ve verzi, která se specializuje na odstřelování lukem a druhé, která využívá nákazy lykantropií ke zlepšení svých smyslů.

Abbadon: The Thirteen Seals rozhodně vypadá zábavně. Neotřelé mechaniky, rozmanité možnosti při vytváření postav i zajímavě vymyšlená kořist, která bude hnát hráče do dalších a dalších dobrodružství a ničit při tom zástupy přisluhovačů Dia… Abbadona. Spuštění kickstarterové kampaně je v plánu na letošní podzim.

Nejnovější články