Aetherial Expanse vás zavede do astrálních moří v D&D 5E
Novinka zdroj: Ghostfire Gaming

Aetherial Expanse vás zavede do astrálních moří v D&D 5E

29. 6. 2023 8:42 | RPG | autor: Michal Krupička |

Pokud má něco předpoklady být úspěšnou kickstarterovou kampaní, jsou to určitě doplňky pro D&D. A když se ještě k tomu vybere zajímavé téma, peníze tečou proudem. Je to právě případ novinky Aetherial Expanse. Mořeplavci, piráti, korzáři a všechna ostatní verbež plavící se na širých vodách byla vždy populární.

Vody, o kterých vypráví Aetherial Expanse navíc nejsou jen tak ledajaké. Když se totiž podíváte přes palubu vaší lodi, neuvidíte modré vody, ale hvězdy a mlhoviny, astrální pláně, po kterých se plavíte a místo žraloka se pod vámi pohybuje obrovský leviatan. Proč na chvíli neodhodit plátovou zbroj a neobléknout kapitánský kabát a trojrohý klobouk?

Kniha, kterou kampaň nabízí, vám dá vše, co byste od příručky popisující takový svět čekali. Dostanete příběhové pozadí celého univerza, jeho lokací, frakcí i zajímavých NPC. Nechybí ani nové specializace pro povolání a trojice nových ras. První jsou nadpřirozené bytosti zrozené přímo z hlubin moří hvězdného světla, druzí merfolkové, kteří dorazili do tohoto světa a přizpůsobili se životu ve zdejších podivných vodách a poslední jsou automatoni, robotické bytosti, které v sobě spojují moc artefaktů i magie.

S nimi se pojí i další důležitá část tohoto světa. Krystaly magitechu uchovávají zdejší prapodivnou magii a mohou pohánět stroje, lodě i robotické bytosti. No co by to bylo za námořní výpravu bez ručnic, kanónů na bocích lodí a bambitek? Ano, magické krystaly jsou zkrátka odpovědí na všechno!

zdroj: Ghostfire Gaming

Samozřejmě by tohle všechno nefungovalo bez jednoho zásadního prvku, kterým je právě loď, na které se družina plaví. Pravidla nabídnou prostředky, jak si takovou kocábku vytvořit, vysvětlí, jak se s ní plavit i bojovat. Nejde ale jen o samotný dopravní prostředek. Budete mít posádku, přidělovat jí role, získávat slávu a časem se třeba vaše vlajka stane postrachem celých moří z hvězdného světa. V tom se vám bude snažit zabránit sebranka z bestiáře, který obsahuje hromadu mořské havěti vylepšené magií, ale i monstra jako astrální titány.

Vaše posádka se může rovnou nechat naverbovat nějakou z místních frakcí nebo začít jako úplný nováček, co sem připlul získat bohatství a slávu. Pravidla jsou ale uzpůsobená tak, aby nebyla závislá jen na astrálních mořích. Lodě i boj na moři jdou použít pro každou kampaň, která to potřebuje, i mimo astrální moře. Atmosféru tohoto světa načerpáte ze skvělého traileru výše.

PDF knihy Aetherial Expanse: Setting Guide v kampani vyjde na obvyklých 550 korun. Pokud k němu chcete i fyzickou příručku v pevné vazbě, bude se cena pohybovat kolem 1 300 korun a dostanete navíc i balík digitálních map, karet postav a dalších doplňků, které se hodí i pro virtuální hraní. Hra podporuje v některých stupních příspěvku VTT a v bonusových cílech kampaně už se odemkl i 5E Nexus a Alchemy. Další na řadě jsou Fantasy Grounds.

Nakonec si ještě zmínku zaslouží nejvyšší edice se speciálním přebalem knihy, zástěnou pro vypravěče, která je magnetická a dají se na ní věšet magnetky, které jsou také součástí edice a balíček karet pro zjednodušení hraní. Tahle sranda vás vyjde na 3 300 korun. Samozřejmě nesmíme zapomenout na poštovné pohybující se od 500 do 1000 korun v závislosti na edici, kterou si vyberete.

Nabídka zlákala přes 2 tisíce hráčů, takže magičtí piráti plavící se mezi hvězdami v systému D&D se prostě prodávat budou. Ostatně kampaň už teď vybrala přes 3,5 milionu korun, a to jí pořád zbývají víc než dva týdny dní do konce. Také podlehnete volání hlubin vesmíru?

Nejnovější články