Adventure Party spojuje RPG s party hrami do jednoho zábavně vypadajícího celku
Novinka zdroj: Smirk & Dagger Games

Adventure Party spojuje RPG s party hrami do jednoho zábavně vypadajícího celku

22. 6. 2023 15:02 | RPG | autor: Michal Krupička |

Advanture Party: The Role-Playing Party Game je právě na Kickstarteru a vypadá doopravdy zábavně. Její myšlenka leží v propojení TTRPG s party hrou tak, aby ji mohl hrát a bavit se s ní každý. Jak toho docílí? Tím, že dá důraz na vyprávění a popis situací, ve kterých se hráči u stolu vyskytnout a bodovat se bude hlavně GM, jehož role se bude mezi hráči střídat!

Ale pozor, označení GM neznamená Game Master, ale Guess Master, tedy mistr hádání. Jde totiž o to, že družina je postavená před situaci předepsanou na kartě příběhu, kdy si každá postava za svou zástěnou hodí dvacetistěnnou kostkou, vybere jednu ze svých karet předmětů a popíše, jak na situaci reaguje.

GM musí hádat, kolik kdo hodil. Kromě toho má právo na jednu otázku, která mu může upřesnit, jak moc postava uspěla nebo neuspěla. K tomu napomáhá i to, že hra rozděluje hod na několik oblastí. 20 je velkolepý úspěch, 10 stěží úspěch, 9 těsné selhání a 1 naprosté selhání. Hodnoty mezi čísly by pak měly ovlivnit drobné nuance příběhu. Čím víc se GM svým odhadem přiblíží k hozené hodnotě, tím víc dostane družina zkušeností.

Adventure Party zdroj: Smirk & Dagger Games

Když je kolo dokončené, všichni dolížou karty předmětů a pozice GM se posune na dalšího hráče a hra pokračuje. Náhodné karty mohou vést k zábavným situacím, kdy si třeba čaroděj musí poradit s drakem jen pomocí obouručního kladiva. Všichni vlastně táhnou za jeden provaz, aby si hru užili a nikdo se nesnaží vyhrát, protože zkušenosti jsou společné.

Navíc hra může kromě svého party potenciálu dobře procvičit i popisy, které pak člověk využije při hraní vážnějších RPGček. Také záleží jen na vás, kolik karet scénářů odehrajete. Hra se dá vytáhnout na půl hodinky, ale můžete s ní strávit i celý večer.

Adventure Party nabízí k přečtení kompletní pravidla, aby si zájemci mohli udělat lepší obrázek o tom, jak to celé funguje. Základní krabice se hrou, kde najdete 9 hrdinů, 8 kostek, 42 předmětů a 26 karet scénářů vyjde v kampani na 760 korun. Ve vyšší edici pak najdete speciální větší kostky reprezentující jednotlivá povolání, a hlavně rozšíření s další sadou 15 scénářů.

Tahle verze vyjde na 1700 korun, přičemž kostky i rozšíření jde koupit i samostatně. A pokud sáhnete ještě hlouběji do kapsy a zaplatíte něco málo přes 3 200 korun, dostanete kompletní balík všeho a vytvoříte si jednu speciální postavu přesně podle vašich představ, jejíž zástěnu obdržíte se hrou.

Poštovné se pohybuje od 470 do 560 korun a z celkové částky ještě uhradíte 21% daň. Kampaň již vybrala potřebné finance a odemkla dodatečné bonusy v podobě nových postav, příběhů, předmětů, kartonových figurek či soundtracku. Své odměny byste měli obdržet příští rok v únoru.

Nejnovější články