Právě vyšla hned dvě rozšíření pro Zapovězené země
Novinka zdroj: Free League

Právě vyšla hned dvě rozšíření pro Zapovězené země

20. 6. 2023 9:07 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Ve své recenzi jsem ze Zapovězených zemí nadšením do stropu úplně neskákal, ale to pramálo mění na tom, že jde u nás v Čechách o solidně populární RPGéčko. Lví podíl na tom bude mít především český překlad od Mytaga a tím pádem i fakt, že pokud si chcete zahrát našinštinou psané fantasy RPG, které nemá v názvu draky, nemáte zrovna moc z čeho jiného vybírat. 

Pokud vás ale Zapovězenky baví, zbystřete – a to především, pokud pro vás angličtina nepředstavuje problém. Free League totiž minulý týden vydali hned dvě rozšíření: Bestiář Book of Beasts a kampaňovou knihu Bloodmarch

Book of Beasts – oštemplovaný marketingovou frází Bestiář, který si můžete zahrát, ať už to má znamenat cokoli – bude obsahovat 28 nových monster včetně předpřipravených střetnutí, legend, surovin, které z poražených potvor můžete vykuchat a slabin i předností, které na nich postavy mohou pomocí dovednosti Lore odhalovat pro zvýšení svých šancí v nelítostné řežbě.

Forbidden Lands: The Bloodmarch zdroj: Free League

Book of Beasts vypadá, že se ponese v podobném duchu jako bestiář původní knihy, tedy bude obsahovat především variace na klasické mytologické potvory, tentokrát však rozpracované do většího detailu, podobně jako třeba Monster Codex pro Symbaroum.

Bloodmarch je pak třetí kampaňovou knihou, která pro Zapovězené země doposud vyšla (po Bitter Reach a Raven’s Purge, druhou jmenovanou Mytago vydalo v češtině jako Krkavcovu čistku spolu ještě s Quetzelinou jehlou, sborníkem čtyř dobrodružných lokací). Výraz kampaň tu ale může být mírně zavádějící.

Kampaňové knihy pro Zapovězené země obvykle slouží spíše jako hodně volné rámce s připravenými lokacemi a NPCčky, ale bez pevnějšího scénáře. Bloodmarch je na tom podobně: Odemyká celou novou mapu na západ od původních Krkavčích zemí (pozor, mapu si musíte dokoupit zvlášť nebo v bundlu) a točí se okolo lovu artefaktů, které mají moc rozhodnout, jak jinak, než o osudu celé země. 

Obě knihy jsou již dostupné na oficiálních stránkách Free League a ke koupi fyzické kopie tradičně obdržíte PDF verzi zdarma. Zda se někdy dočkáme českého překladu, to je nejspíš otázka na Mytago – ale pokud ano, celkem jistě si na něj ještě nějakou dobu počkáme. 

Nejnovější články