Desková hra Northgard - Vikingská dovolená v kostce
Komerční sdělení zdroj: Tlama Games

Desková hra Northgard - Vikingská dovolená v kostce

3. 4. 2023 12:51 | Komerční sdělení | autor: Inzerce

Northgard je strategická hra pro 2-5 hráčů, která vznikla na základě úspěšné videoherní předlohy. A byť je skutečným jádrem hry naprosto parádní mix strategie, tile placementu, a deckbuildingu, vizuální stránka ve vás na první pohled vyvolá pocit, jako by drsní vikingové z dalekého severu přijeli na dovolenou - pestré barvy, červená jablíčka, kopce a stráně se zelenají optimismem. Takže popadněte sekery, je čas to tu rozkopat na cimprcampr!

Základní mechanismy hry

Základem hry je modulární mapa, po které budete pochodovat se svými věrnými válečníky. Mapa se skládá z destiček, na kterých najdete hranice jednotlivých teritorií. Jak k sobě budete destičky přikládat, budete vytvářet větší či menší území s více či méně zdroji a strategickými možnostmi.

Po jednotlivých teritoriích se budou přesouvat vaši válečníci. Ať už je území větší, nebo dočista maličké, jedním pohybem se přesouváte s libovolnou skupinou na vedlejší teritorium. Takže čím líp si mapu postavíte, tím zajímavější to budete mít. Nezřídka se velká území plná zdrojů stávají strategickými křižovatkami, kde se to mydlí ostošest.

Každý hráč se ujme jednoho z vikinských klanů, který mu propůjčuje nějakou speciální schopnost. Některé klany dostávají více surovin, jiné získávají vítězné body při různých příležitostech, a někdo má dokonce svou speciální jednotku.

northgard1 zdroj: Tlama Games

Doteď to vypadalo až moc jednoduše, že? Ale jak už jsme zmínili na začátku, v tomhle herním klenotu najdete nejenom prvky strategické, ale i deckbuilding. Každá akce, kterou provádíte, se řídí balíčkem karet, který si po každém kole postupně vylepšujete. Schopnosti na jednotlivých kartách jsou průzkum, kterým rozšiřujete mapu o nové destičky, stavba, která vám umožňuje stavět podpůrné budovy výměnou za suroviny, verbováním vyrábíte nové vojáky, a přesun vám dovolí přesunout jednu vaši skupinu vikingů. Kromě toho máte v balíčku i karty s ikonkou blesku, která vám dovolí zahrát kartu navíc.

Unikátní boj

Boj vypadá tak, že se přesunete na území ovládané cizím hráčem (to poznáte tak, že na něm lelkují jeho vojáci), a automaticky se začínáte bít. Oba hodíte kostkami, přičtete sílu svých vojáků (přičemž každý má sílu 1), popřípadě si přidáte 1 sílu za každého vojáka, kterého jste předtím nakrmili jídlem. Kdo má menší sílu, musí ustoupit na volné vedlejší území. Když nemáte kam ustoupit, vaši bojovníci neodvratně zahynou.

northgard2 zdroj: Tlama Games

Právě boj je jedním z prvků, kterým se Northgard odlišuje od většiny ostatních her. A to ze dvou důvodů - prvním důvodem jsou bojové kostky. Ty nemají ani jednu prázdnou stranu, a tak dopředu víte, jak může vypadat váš nejlepší, ale také ten nejhorší výsledek. Druhá věc je ta, že při prohře vám nemusí zahynout žádný bojovník. To, kolik jich během bitvy ztratíte, určují zmíněné kostky. Ztráty tak může utrpět i vítěz, a nebo dokonce nikdo. Díky tomu, a zároveň díky pravidlu, které poraženému umožňuje přesun na vedlejší volné území, můžete boje využít i k pohybu, který by vám akční karty za normálních podmínek neumožnily. Zkrátka a dobře - vždycky víte, s čím můžete v souboji počítat, a takřka nikdy nepřijdete o svoji dlouho budovanou armádu.

Nový pohled na deckbuilding

Ve svém tahu tedy zahrajete jednu libovolnou kartu z ruky, a akce s ní spojené přenesete na herní plán. Tuhle prozkoumáte kus mapy, támhle popojdete a nabančíte soupeři, a pak jede další hráč. Kromě zmíněných akcí máte však ještě jednu možnost - pasovat. Ti, kteří pasují jako první, mají víc možností vybrat si z nabídky novou kartu, kterou vylepší svůj balíček. A věřte mi, že vylepšení budete potřebovat jako sůl. Počáteční karty mají na sobě často jen jednu akci, a tak se setsakramentsky hodí, když pro sebe ukořistíte vylepšení, které vám dává akcí víc, umožňuje vám akce řetězit, a nebo vám alespoň dává na výběr z širšího okruhu možností. Hráči, kteří vydrží aktivní na herní ploše nejdéle, se možná nejvíce rozlezou, ale co se výběru karet týče, budou se muset spokojit s tím, co na ně zbylo.

northgard3 zdroj: Tlama Games

Tohle naštěstí není jediná možnost, jak svůj balíček můžete vylepšit. Další variantou je zaplatit příslušný počet run, zničit jednu z karet na ruce, která vám přijde nejzbytečnější, a dobrat si jednu z vylepšených karet svého klanu.

Herní ekonomika

Tím už jsme probrali dvě ze tří surovin, které ve hře můžete získat - jablky posilujete své bojovníky, a krmíte je na konci roku, za runy vylepšujete svůj balík karet. A pak je tu ještě staré dobré dřevo. Za dřevo stavíte různá opevnění a budovy, které vám dávají nějakou výhodu. A bonus dané budovy vždy získá hráč, který obsadil území, na němž se daná budova nachází. Některé baráčky vám dávají zdroje navíc, jiné poskytují bonusy při obraně, pomáhají vám verbovat více jednotek, a nebo udílí svému majiteli vítězné body v každém kole.

Jakmile všichni hráči pasují, nastává konec roku, respektive kola. Během něj musíte utratit tolik surovin, abyste nakrmili své muže, a také samozřejmě získáte suroviny za obsazená území. Hra končí v okamžiku, kdy se jednomu z hráčů podaří uchvátit tři velké budovy, a nebo ve chvíli, kdy se dojede sedmé kolo.

northgard4 zdroj: Tlama Games

Spolu se základní hrou v češtině se navíc dočkáte modulu, který na vás hodí různé příšery. Ty vám blokují získávání zdrojů ve fázi sklizně, nebo rovnou dokonce zabíjejí vaše válečníky. A pokud je nebudete zabíjet, čekají vás opravdu perné chvíle.

Závěrem

Northgard: Země nepoznané je fantastická deskovka, která zachycuje atmosféru videohry a zároveň přidává nové prvky do již zaběhnutých mechanik. Souboj nabízí pocit, že máte stále všechno dokonale v rukou, a deckbuildingová složka vám dává při každé hře nové možnosti, jak taktizovat. Výtvarné zpracování je poměrně věrné videoherní předloze, a komponenty jsou na špičkové úrovni. Stručně řečeno, nemám, co bych Northgardu za sebe vytkl.

Z mého úhlu pohledu patří tahle hra mezi strategie, které perfektně sedí do středního stupně obtížnosti - vyšperkované kousky, kde všechno má své místo a účel. Pokud jste fanoušky videohry nebo vás prostě jen baví strategické deskové hry obecně, Northgard: Země nepoznané si rozhodně musíte vyzkoušet.

Nejnovější články