Známe vítěze soutěže Den deskovek a vyšla Kutná Hora, El Grande i Monumenty věků
Novinka zdroj: Foto: Czech Games Edition

Známe vítěze soutěže Den deskovek a vyšla Kutná Hora, El Grande i Monumenty věků

5. 12. 2023 11:24 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

První adventní neděle úspěšně uplynula a po ní přichází další týden – jeden z posledních tohoto roku. A i když se letošek pomalu blíží svému konci, rozhodně to neznamená, že by byla nouze o české novinky. Stále je o čem psát a další stolní hry se proudem dostávají do obchodů, abyste si je ještě mohli do Vánoc pořídit. A k tomu se oznamují vítězové soutěží a připravují se velké kampaně.

Kutná Hora: Město stříbra

Vezmeme to ovšem postupně. Do „běžného“ prodeje dorazila novinka Kutná hora: Město stříbra od studia Czech Games Edition (u nás pod hlavičkou Mindoku) a trojice návrhářů Ondřej Bystroň, Pavel Jarosch a Petr Čáslava. Český projekt v rámci budovatelské eurovky prozkoumává historii titulního města.

Deskovka se zaměřuje především na ekonomiku, v níž se dynamicky simuluje nabídka a poptávka. Dva až čtyři hráči v každém kole hrají karty, čímž se zapojují do rozvoje města těžbou, nákupem pozemků a budováním. K tomu se ještě podílejí na stavbě chrámu svaté Barbory a přirozeně dolují stříbro.

Nicméně pořízení hry má aktuálně jeden výrazný háček. Jestli chcete českou verzi, tak máte smůlu, jelikož první várka se už vyprodala a v obchodech ji s největší pravděpodobností neseženete. Můžete si udělat jen předobjednávku druhé várky, která dorazí v lednu. Pokud vám nevadí angličtina (v rámci textu jsou tu jen názvy akcí a budov nemající vliv na hru), tak zahraniční varianta se sehnat dá stejně jako třeba insert pro pohodlné uložení jednotlivých komponentů.

El Grande

El Grande zdroj: Mindok

Se startem prosince vyslal Mindok do českých obchodů ještě přeloženou verzi 28leté klasiky El Grande. Její úplně původní verze pomáhala položit základní kameny pro moderní deskové hry, a to výletem do středověkého Španělska, kde jste se díky převaze snažili ovládat jednotlivé regiony v rámci 9 kol.

Hlavní hnací silou akcí jsou karty, které díky nové edici ještě doplňuje upravená mapa, dřevěné figurky a modernější vizuál. Když si pospíšíte a utratíte necelých 1 200 korun, stihnete si tuto kultovní strategii nadělit pod stromeček. Dva až pět hráčů se v ní během dvou hodin rozhodně zabaví.

Monumenty věků

To platí i pro Monumenty věků od TLAMA games. Uděláte si s nimi výlet do historie, kde v kůži velkého vůdce zkusíte postavit dechberoucí město. Ke stavbě využijete tetrisové dílky, které pokládáte a tím zlepšujete ekonomiku města, s níž produkujete jídlo, zlepšujete obchod, rozšiřujete populaci a dostáváte se do dob prosperity, jejímž jasným ukazatelem je zbudování dřevěných monumentů a divů pro zisk velkého počtu vítězných bodů.

Do snah se v tomto případě mohou pustit jak sólisté, tak i skupiny až pěti lidí. Cena se aktuálně pohybuje do 1 000 korun, zatímco herní doba většinou útočí na rozmezí 50 až 70 minut.

Kampaň pro české vydání Too Many Bones

Too Many Bones zdroj: Fox in the Box

Fox in the Box mezitím upozorňuje, že v pátek 8. prosince odstartuje kampaň na podporu vzniku českého vydání legendární stolní hry Too Many Bones. Ta poběží do 13. ledna a vydavatelství během ní chce získat alespoň 350 objednávek základní hry. Pokud se to povede, stane se česká verze skutečností a dorazit by měla během září 2024 (zamíří také do běžného prodeje).

Kromě základu budou v nabídce ještě dvě dodatečné herní postavy, neoprenová mapa dobrodružství a kvalitnější žetony zdraví. Vydavatel prozradí ceny jednotlivých produktů až se spuštěním kampaně, ale měly by být nižší než v následném běžném prodeji.

Pokud máte rádi výpravná kooperativní dobrodružství se skvěle udělanými mechanismy a neotřelými komponenty (neoprenové podložky a pokerové žetony místo kartonu), případně máte zkrátka rádi kostky, určitě byste si tuto legendu neměli nechat ujít.

Vítěz soutěže Den deskovek

A na závěr před víkendem došla ke svému úspěšnému konci třetí řada oblíbené show Den deskovek, kde vybraní začínající autoři soutěží o to, kdo svůj prototyp stolní hry dovede s pomocí Albi do prodeje. Toto privilegium si nakonec vybojoval Míra Klusák se svou strategickou hrou Kardinálové: Dobývání a intriky. Ve finále získal od diváků 347 hlasů a o tom, jestli si jeho projekt opravdu zasloužil vyhrát, se sami přesvědčíte někdy koncem roku 2025.

Na druhé pozici se s 326 hlasy umístil František Vodička se hrou Diamantová horečka, následovaný třetím Vojtou Urbánkem a jeho Pivovárkem s 316 hlasy. Bramborovou medaili si může hýčkat Tomáš Tvrdý se svým Sněním a 228 hlasy. Když se vše sečte dohromady, vyjde celkově 1 217 aktivních diváků, což je oproti 1 949 hlasům z minulého roku přece jen výrazně nižší číslo.

Nejnovější články