Zesnul Sheldon Menery – otec populárního formátu Commander pro Magic: The Gathering
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Zesnul Sheldon Menery – otec populárního formátu Commander pro Magic: The Gathering

12. 9. 2023 13:21 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Před víkendem zasáhla komunitu Magic: The Gathering smutná zpráva. Rozloučit se totiž musela se Sheldonem Menerym, který po sedmileté bitvě nakonec podlehl rakovině krku a opustil tento svět.

Tvůrce byl v komunitě známý především díky populárnímu formátu Commander. Jedná se o herní režim, v němž 2 až 6 lidí bojují všichni proti všem se svými balíčky, které jsou složené celkově ze 100 karet. Hlavní kartou je tzv. commander, tedy velitel, který určuje barevnou identitu celého balíčku. V balíčku smíte mít pouze jednu kopii každé karty (kromě základních zemí) a hráči začínají na 40 životech.

Sheldon Menery MTG Commander zdroj: Wizards of the Coast

Menery hrál klíčovou roli ve formování tohoto formátu do jeho aktuální podoby, kdy si dokonce vysloužil přezdívku „Godfather of Commander“ (Kmotr Commanderu). Současně pomohl vytvořit nezávislou organizaci Commander Rules Committee, která na jeho vývoj dohlíží.

Pro zajímavost, první myšlenky a formy Commanderu pochází z let, kdy sloužil v Letectvu Spojených států amerických. Během nich se svými kolegy hrál upravenou verzi sběratelské karetní hry, která sloužila jako základ pro aktuálně nejpopulárnější alternativní herní mód. Do roku 2011 také působil jako rozhodčí na kompetitivní scéně.

„S těžkým srdcem vám musím oznámit, že po 7 letech bitvy už Sheldonovo tělo nemohlo dál bojovat. Minulou noc pokojně odešel. Vím, že Sheldon se dotkl mnoha životů a nedokážu slovy vyjádřit, jak moc všem bude chybět. Všichni budeme truchlit nad jeho odchodem, ale na druhou stranu se nám může ulevit, že jeho utrpení skončilo,“ – napsala na Facebook jeho manželka Gretchyn Melde.

Jeho vzpomínka každopádně bude žít dál, a to nejen skrz Commander, ale i virtuální pamětní desku, kam jeho bližní nahrávají významné vzpomínky na Sheldona Meneryho. Ta má mimo jiné i jasně ukázat, že jeho největším „darem“ světu byla jeho bezpodmínečná láska a přístup, jakým se choval ke svým přátelům, kteří se v mnoha případech stali neoficiálními členy jeho rodiny.

Nejnovější články