Zesnul Klaus Teuber – legenda deskoherního průmyslu a tvůrce Osadníků z Katanu
Novinka zdroj: Foto: Roland Weihrauch

Zesnul Klaus Teuber – legenda deskoherního průmyslu a tvůrce Osadníků z Katanu

5. 4. 2023 8:38 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Nikdo z nás nežije věčně, bohužel ani legendy. A jedna z největších legend nás nedávno opustila. Řeč je o tvůrci Osadníků z Katanu Klausovi Teuberovi. Zprávu o jeho úmrtí sdílela společnost Catan Studios, která uvedla, že k němu došlo 1. dubna na následky krátké, avšak těžké nemoci.

Oznámení přichází jako blesk z čistého nebe. Ostatně Teuber byl i ve svých 70 letech velice čilý tvůrce, který pracoval na dalších rozšíření pro svůj nejznámější titul (tato rozšíření vyjdou ještě v průběhu tohoto roku). Také měl v plánu sepsat kompletní románovou trilogii z tohoto světa, jejíž první díl je už od minulého roku dostupný v němčině. Ale smrt si nevybírá.

Nicméně odkaz Teubera bude žít dál. Tento tvůrce totiž patří k nejsilnějším jménům deskoherního průmyslu, kterému vděčíme za mnohé. Nejen že stojí za zrodem jedné z nejznámějších sérií deskovek, která si našla cestu do ohromného počtu domácností, ale také se v podstatě spolupodílel na formování moderních společenských her (german-style).

„Zatímco Klausův přínos pro deskový herní průmysl je nezměrný, budeme si ho pamatovat hlavně jako laskavého a obětavého člověka, inspirativního vůdce, a co je nejdůležitější, jako přítele,“ okomentoval smutné zprávy Pete Fenlon, vedoucí Catan Studia.

I když Osadníci z Katanu mají své kořeny už v roce 1995, nejedná se ani zdaleka o první Teuberovu hru. Již v roce 1988 vydal méně známou Barbarossu, kterou za dva roky následovala blafovačka Hoity Toity. V průběhu let pak vyšlo přes 50 různých expanzí, spin-offů či aktualizovaných verzí jeho vlajkové lodi, které titul udržely relevantní i téměř 30 let po vydání, což je úctyhodný výkon.

Každopádně Teuberova rodina požádala o soukromí, aby mohla oplakávat jeho odchod. Zároveň „oceňuje podporu a soustrast“, která se jejich směrem v této obtížné době dostala. Společnost zase vybízí fanoušky, aby jeho památku uctili tím, že „budou k sobě laskaví, budou se nebojácně věnovat svým tvůrčím vášním a budou si i nadále užívat hru se svými blízkými“.

Hráli jste Osadníky z Katanu? Byla to jedna z vašich prvních nebo snad úplně první hra? A kdo se rozhodne uctít autorovu památku tím, že Osadníky vytáhne z půdy, opráší a zavzpomíná na počátky moderních deskovek?

Nejnovější články