Tvůrce Osadníků z Katanu chystá knižní trilogii. Bude sledovat vikinské útrapy v 9. století
Novinka zdroj: Kosmos

Tvůrce Osadníků z Katanu chystá knižní trilogii. Bude sledovat vikinské útrapy v 9. století

25. 10. 2022 8:28 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Asi na světě budeme marně hledat někoho, kdo by alespoň okrajově neslyšel o budovatelské strategii Osadníci z Katanu. Ostatně se jedná o jednu z nejoblíbenějších deskovek na světě, která nabízí už několikero rozšíření i speciálních edic a další jsou teprve na cestě. Z velké popularity se těší i na tuzemských stolech a je neoddělitelnou součástí nejednoho rodinného večera. Je ovšem otázkou, jestli jste si někdy při hraní řekli, že by zasazení hry mohlo skvěle sloužit k vyprávění rozlehlých literárních příběhů. Myslí si to totiž tvůrce hry Klaus Teuber.

Teuber aktuálně chystá knižní románovou trilogii Catan – Der Roman (v překladu Katan – Román), jejíž první díl má vyjít už během tohoto měsíce. Nabídne 576 stran, v jejichž rámci se podíváme do Norska roku 860, kde budeme sledovat osud bratrů Thorolfa, Yngvia a Digura, kteří pomáhají uprchnout dcerám vikinského prince Halldora. Toho to nahněvá, pročež se bratři s dalšími osadníky vydávají k novým břehům země slunce – Katanu. Zde je následně čekají různé velké výzvy, kdy se musí semknout, aby osadníkům mohli přinést lepší budoucnost. Dokážou to, nebo je tento úděl rozdělí? To právě zjistíme na jednotlivých stránkách románu.

Osadníci z Catanu kniha 2 zdroj: Kosmos

Jestli samotná trilogie bude stát za to, to si prozatím netroufáme odhadovat, ale pokud tvorbu kolem této deskovky sledujete bedlivěji, možná víte, že toto není první literární dílo pocházející z tohoto světa. Už v roce 2003 vyšla kniha The Settlers of Catan, na níž Teuber spolupracoval s Rebeccou Gablé, přičemž v době svého vydání získávala poměrně pozitivní reakce. A je evidentní, že autorovi vikinské téma vyhovuje, když se ho drží i tentokrát. Jenom představí nové postavy a nový příběhový oblouk.

Pokud umíte německy, můžete si na stránkách vydavatelství Kosmos přečíst ukázku. Jestli se někdy dočkáme anglického, natož pak českého překladu, to je zatím ve hvězdách.

Nejnovější články