Vyšla stolní hra Stardew Valley a vypadá parádně

24. 2. 2021 10:24 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Pokud jste někdy zatoužili po stolní adaptaci výtečné hry Stardew Valley, pak se vám tak napůl plní sen. Proč jen napůl, si vysvětlíme později, teď je důležité, že nejde o pouhé oznámení něčeho budoucího, ale již existující produkt, za kterým stojí autor Stardew Valley Eric Barone a vývojář Cole Medeiros (deskovky GUBS a Web of Spies).

Na Stardew Valley: The Board Game pracovali po dva roky a nakonec jim z toho vzešla komplexnější kooperativní deskovka pro 1 až 4 hráče, jejíž herní doba je vypočítaná na 45 minut na hráče, takže se klidně může protáhnout na tři hodiny.

Během hry uplyne jeden rok, tedy ten herní, během nějž se společnými silami pokusíte zabránit zpustošení překrásného údolí korporátem Joja. Společně budete plánovat, co v každém kole uděláte a nebude chybět prakticky nic z videoherní předlohy – budete pěstovat plodiny, chovat dobytek, rybařit, sklízet, kutat, bojovat s nepřáteli v dolech, přátelit se s ostatními vesničany nebo třeba čelit přízni a nepřízni takzvaných sezón, jakýchsi událostí, jejichž počet je zároveň ukazatelem blížícího se konce hry.

Pokud Joju do dobrání poslední karty události nevyženete z údolí, prohráli jste. A jak vyhrajete? Za běžných podmínek musíte splnit čtyři dědečkovy úkoly náhodně vybrané pro každou partii a obnovit všech šest místností komunitního centra.

V průběhu hry si budete vylepšovat své základní nástroje, inventář se vám bude plnit posbíranými předměty, nebude chybět vykopávání žížal s možností najít nějaký artefakt, naučíte se nové profese… No, je toho vážně hodně.

Stardew Valley: The Board Game nabízí několik herních módů, které mohou celý zážitek zjednodušit (ideální pro představení hry novým hráčům) či ztížit, když už se vám základní varianta ohraje. Rovněž se dá upravit délka hry, pokud byste si chtěli dát kratší partii. Chcete-li se dozvědět víc, přečtěte si volně dostupná pravidla hry.

Teď k tomu, proč se nám sen plní jen z poloviny. Eric Barone se totiž rozhodl, že svou deskovku vydá svépomocí. Je tedy vydavatelem, nikoho neoslovil a s nikým nespolupracuje, což znamená, že nemá pořádně pokrytou distribuci.

Hru vyrobil v Americe a je to v tuto chvíli jediný trh, kde si ji můžete pořídit. A protože ji prodává pouze přes své vlastní stránky, a ne přes specializované obchody, neexistuje ani možnost zaslání deskovky do Evropy. Ale nevěšte úplně hlavu.

Poptávka je prý veliká, počítá se s dotiskem po vyprodání první várky a samozřejmě se myslí na zahraniční trhy. Záleží pouze na zájmu hráčů, zda se Stardew Valley: The Board Game podívá do Evropy a o jak moc nedostatkové zboží jednoho dne půjde. Ale v tuto chvíli je prý zájem veliký, takže je to jen otázka času, než továrna vyrobí nové kusy, jejichž dodávku k nám snad příliš nezdrží pandemie. A kdo ví, třeba se nějaký český vydavatel chopí příležitosti a obstará nám českou verzi. Ale to je jen další snění…

Nejnovější články