Vyšla nová „lacerdovka“ Weather Machine. V této náročné a komplexní strategii ovládáte počasí
Novinka zdroj: Eagle-Gryphon Games

Vyšla nová „lacerdovka“ Weather Machine. V této náročné a komplexní strategii ovládáte počasí

16. 12. 2022 10:16 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Hry Vitala Lacerdy (Kanban EV, On Mars či Escape Plan) rozhodně nemusí bavit každého. Jedná se totiž často o komplexní a náročné tituly, které váš mozek rozhodně nenechají usnout na vavřínech. Nicméně jestli se řadíte k jeho fanouškům, tak by vám neměla utéct nově naskladněná deskovka Weather Machine, kterou na naše stoly přináší vydavatelství Tlama Games.

Už název vám napoví, že se ve hře stanete vědci, kteří pracují pod taktovkou profesora Lativa, kdy se společnými silami snažíte manipulovat s počasím, abyste třeba pomohli zemědělství či tvoření a distribuci energií. Celkově se prostě snažíte zlepšit kvalitu života všem lidem. Jak už ale moc dobře víme z různých filmů či knih, tak zahrávat si takhle s přírodou se příliš nevyplácí. Nepotrvá tedy dlouho a zjistíte, že využívání stroje na úpravu počasí nese nepříjemné vedlejší účinky, kdy se začnou měnit podmínky na různých místech planety.

Ano, efekt mávnutí motýlích křídel je nesmlouvavý a díky němu se utopie začne měnit v noční můru a potenciální globální katastrofu. A jelikož si tento problém uvědomí i pohlaváři, tak dostanete další úkol – tentokrát je třeba sestrojit nový prototyp tohoto stroje, který však bude neomylný a díky němuž odvrátíte blížící se konec lidstva. K tomu ale samozřejmě je třeba dvou klíčových prvků. Prvním z nich je velká zásoba materiálů a pomocných sil, jako jsou roboti. Tím druhým je čas, kterého však nemáte nazbyt, tudíž se musíte zcela soustředit na cíl, abyste vše úspěšně stihli.

Jak vás tedy asi z popisu napadlo, jedná se o titul, který do jisté míry funguje i jako tematická paralela k naší skutečnosti, kdy lidé ovlivňují klima svou činností už pěknou řádku let. Herně se pak jedná o náročnou eurovku využívají worker placement mechanismu, která je v základu určená 2 až 4 hráčům. Herní doba je stejně jako počasí velice proměnlivá, ale vždy byste se měli vejít do tří hodin.

Weather Machine si aktuálně můžete objednat za nemalých 4 749 Kč (jedná se o anglickou verzi s plnohodnotnou češtinou navíc), ale dobrou zprávou je, že v balení naleznete i všechny bonusové cíle, které byly odemčené během kampaně na Kickstarteru, tedy byste neměli být ošizení ani o sólový režim. A jestli vás hra dostatečně zaujme, abyste měli chuť si ji ještě trochu vyšperkovat, tak si můžete dodatečně pořídit kovové součástky či žeton Nobelovy ceny, které nahradí klasické kartonové komponenty ze základu.

Nejnovější články