Výborná deskovka Walking in Burano se dočkala své alternativní zakreslovací verze
Novinka zdroj: EmperorS4

Výborná deskovka Walking in Burano se dočkala své alternativní zakreslovací verze

24. 7. 2023 8:34 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

S nástupem zakreslovacích her („něco & write“) se neobjevují jen originální kousky, ale spousta tvůrců se vrací i ke svým dřívějším projektům a zpracovává je touto novou formou, v níž se zpravidla používají předtištěné papíry a tužka, jíž si zapisujete nejrůznější informace.

Druhá varianta se týká i této zprávy. Své zakreslovací varianty se totiž dočkala starší deskovka Walking in Burano, na kterou u nás doma nedáme dopustit. Walking in Burano: Roll & Write vypadá na první pohled velmi podobně, ale průběh hry se do značné míry liší.

Zatímco v původní hře jste draftovali karty a z nich stavěli barevné domečky tolik ikonické pro ostrov Burano v Benátkách, tak v Roll & Write variantě už máte postaveno a musíte své pestrobarevné ulice jen dozdobit před příjezdem turistů (viz pravidla).

Do hry tentokrát místo karet vstupují kostky, kterými se hodí na začátku každého kola a zapasují se do speciálního držáku, který se při přípravě hry vyndává z krabice, kde jinak slouží jako inzert. Hráči tentokrát draftují tyto kostky tím, že k nim přikládají své loďky.

Barva kostky určuje, který z domků budete zdobit, což provedete tak, že zakroužkujete květináč, kočičku, záclonu, lampu či komín, což se dále řídí pravidly o požadovaném čísle dané kostky. Po rozebrání kostek se ještě musíte rozhodnout, zda do své ulice přizvete některého z turistů, který vás podle vlastních kritérií výzdoby obdaří body.

I přes rozdíly v hratelnosti zní ve výsledku Walking in Burano: Roll & Write opravdu velmi podobně jako původní Walking in Burano, které je jednoduše skvělou rodinnou malou hrou. Novinku si můžete zahrát i sami a trochu mě překvapuje, že obsahuje všeho všudy 40 listů, což by znamenalo mnohem méně partií, než na kolik jsme u zakreslovacích her zvyklí. Snad jsou aspoň oboustranné…

Nejnovější články