Vodní dobrodružství z Mořeplavců se s pokračováním přesouvá do moderní éry
Novinka zdroj: Burnt Island Games

Vodní dobrodružství z Mořeplavců se s pokračováním přesouvá do moderní éry

5. 5. 2023 14:55 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Dvojice Carl de Visser a Jarratt Gray v roce 2009 vydala námořnické dobrodružství Endeavor, které Albi u nás vydalo pod názvem Mořeplavci. Na tento titul o devět let později navázala druhá edice, která už v překladu nevyšla, takže ji můžete znát především pod názvem Endeavor: Age of Sail. Ta značně rozšířila možnosti, přinesla oboustrannou herní desku a přepracovala vizuální stránku. A nyní ten samý tým pracuje na dalším díle s názvem Endeavor: Deep Sea, jež zážitek přenáší z historie do moderní doby.

Opět se celé hraní točí okolo vodní plochy, kterou budete za pomoci moderních pomůcek prozkoumávat, ochraňovat a zkusíte lépe pochopit její ekosystém. Základ z předchozí hry zůstává stejný, kdy se mění především zasazení, ale také se zjednodušují pravidla. Ovšem přirozeně dojde i na několik dalších novinek.

Každým kolem budete odhalovat nové dílky místního oceánu (jde o modulární herní plán), jehož mělčiny a hlubiny prozkoumáte za pomoci vámi postupně skládaného týmu specialistů. Ti se s čím dál pokročilejšími ponorkami a strategiemi vydávají plnit místní cíle, čímž postupně akumulují pozitivní vliv, jenž funguje jako obdoba vítězných bodů.

Takové snažení se vždy děje v rámci jednotlivých scénářů skrývajících různé výzvy a efekty. Nicméně každý ze scénářů je možné odehrát jak kompetitivně, tak i kooperativně, případně v sólu. Jedno sezení vám zabere zhruba 80 minut a kdybyste si chtěli hraní osahat na vlastní kůži, můžete zkusit štěstí a přihlásit se do testování v Tabletop Simulator. Sezení se pořádá každé pondělí, středu, pátek a sobotu, a to až do konce kampaně.

zdroj: Burnt Island Games

Jestli vás bádání v Endeavor: Deep Sea osloví, můžete ho zakoupit za výhodnou cenu v kampani na Gamefoundu. Základní verze, která půjde i do běžného prodeje, vás vyjde v přepočtu na 1 260 korun a vztahuje se na ní většina ze slušného množství odemknutých bonusových cílů. Ovšem vzhledem k tomu, že deluxe edice není za 1 470 korun o moc dražší, vyplatí se zainvestovat spíše do ní.

Především kvůli lepším komponentům, jako jsou dvouvrstvé desky hráčů, zásobníky pro jednotlivce, insert, dřevěné žetony zkrášlené sítotiskem, a hlavně rozšíření, díky kterému se do hraní může vydat až 5 hráčů (normálně jen 4).

Určitě vás také zajímá cena za dopravu, která je odhadována na 340 korun. Žel, celkovou částku navýší daň, takže se pod 2 000 nedostanete. Na druhou stranu vás může na srdci hřát, že pořízením hry příliš nezatěžujete planetu. Tvůrci si totiž dali za úkol maximálně ekologickou výrobu, což v praxi znamená to, že získali certifikát FSC a v krabici tak nenaleznete žádné plasty. A třeba zmíněný insert je vyhotovený z bagasy, což je vedlejší produkt, který vzniká při zpracování cukrové třtiny.

Jestli tvůrci nenarazí na nějaký výraznější problém, tak se Endeavor: Deep Sea k zájemcům dopraví někdy v květnu 2024. Ale už nyní si můžete prostudovat aktuální verzi pravidel, jíž naleznete stejně jako vždy na kartě hry.

Nejnovější články