V Theme Park Mania si postavíte zábavní park snů
Novinka zdroj: Meeple Master

V Theme Park Mania si postavíte zábavní park snů

5. 10. 2023 8:41 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Ach, ten nekřesťanský počet strávených hodin u původních dílů videoherní série RollerCoaster Tycoon. Ty snahy o postavení toho nejlepšího zábavního parku, doprovázené tím, že se člověk nějakým kreativním způsobem snažil své návštěvníky ohrozit na životě. A díky Theme Park Mania to do velké míry půjde zrekonstruovat i na stole.

Tedy, návštěvníci asi zůstanou v bezpečí, ale minimálně to stavění vysněného parku zůstane. Titul je stolní prvotinou manželů Ekkelových pro 2 až 4 hráče od 10 let, a aktuálně vybírá peníze na Kickstarteru. Jde o pestrobarevnou semi-kooperativní strategii, v níž onen park budete stavět společně s dalšími hráči.

Theme Park Mania se odehrává ve dvou hlavních fázích. V první se snažíte o vybudování jakéhosi půdorysu tím, že z dílků stavíte cesty a dráhy. Tímto způsobem vyděláváte peníze, které utrácíte za atrakce a zařízení, s jejichž vybudováním i provozem vám pomohou najatí mechanikové, operátoři, ostraha a maskoti.

zdroj: Meeple Master

Jakmile se tímto způsobem postaví alespoň čtyři atrakce, park se konečně otevírá a začíná druhá fáze. V té hráči pomocí karet akcí navštěvují jednotlivé atrakce a získávají bonusové zdroje i body. Když někdo z hráčů navštíví všechny atrakce, hra okamžitě končí a člověk s největším počtem vítězných bodů vyhrává.

Každá partie bude vždy odlišná, jelikož záleží na tom, jakou ze stran startovního dílku zvolíte, stejně tak jaké atrakce z celkových 16 budou dostupné. Vždycky platí, že hra zabere zhruba 25 až 35 minut na hráče. V maximálním počtu se proto dostanete klidně i na dvě hodiny.

Do konce kampaně ještě zbývají dva týdny a hra se už stihla s přehledem zaplatit. Celkově tvůrci přepočítávají více než 1,5 milionu korun, zatímco původně vyžadovali „jen“ 365 tisíc. Otázkou však je, jestli by projekt nevybral přece jen o trochu víc peněz, kdyby autoři nevyužívali umělou inteligenci při tvorbě ilustrací (vytvořili náčrt, následně vygenerovali obrázek, a poté ho upravili ve Photoshopu). Nicméně ubezpečují, že stále většinu práce dělají lidé, ovšem některým hráčům se tento přístup jednoduše nelíbí, což začínají dávat najevo záporným hodnocením hry na BoardGameGeeku.

Jestli k těmto lidem nepatříte a myšlenka vás láká, můžete Theme Park Mania v kampani získat za 1 200 korun. Za necelých 1 800 je ještě dostupná limitovaná edice s černou krabicí a zlatým písmem, zlatými figurkami maskotů, pytlíky, certifikátem a zlatým odznáčkem. Obě verze v sobě skrývají bonusové cíle, ze kterých se prozatím odemkl oboustranný startovní dílek a prémiová podoba karet.

Ve všech případech si připravte ještě 500 korun na dopravu + daň a s vydáním se počítá na duben příštího roku. Při čekání už tradičně můžete prozkoumat pravidla, případně si hru vyzkoušet v digitálním Tabletop Simulatoru.

Nejnovější články