V originální týmové kooperačce Reign of Hades hrajete za bohy zbavené moci
Novinka zdroj: Legend Crafters

V originální týmové kooperačce Reign of Hades hrajete za bohy zbavené moci

9. 4. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Pouhé tři dny zbývají do konce kampaně hry Reign of Hades na Gamefoundu a jde o něco, co byste si neměli nechat ujít v případě, že holdujete kooperativním kampaňovým hrám, řecké mytologii, figurkám, kostkovým soubojům a vylepšování své postavy.

Hra má poměrně svěží premisu, kdy hrajete za bohy jako Zeus, Athéna, Artemis a Héfaistos, kteří přišli o svou božskou moc a snaží se jí získat zpět (a pomstít se Hádovi) na ploše 20 scénářů jedné kampaně, která se odehrává na stránkách knihy.

Přestože stolu dominuje zmíněná kniha zobrazující lokaci rozdělenou na políčka, kde si to vyříkáte s nepřáteli, tak desky jednotlivých postav se rozhodně nenechají zahanbit. Jsou dvouvrstvé a plné slotů pro nejrůznější žetony, které vás definují a které si můžete vylepšovat.

Kromě toho je tu slušná zásoba karet a kostek, které řídí průběh partie. Kartami aktivujete nejrůznější akce, případně reprezentují vaše vybavení, zatímco v soubojích se hází a jinak pracuje kostkami. Jsou tu možnosti jejich přehazování, jsou tří druhů kvality a zbraně klidně mohou diktovat, že některé kostky už máte připravené konkrétním symbolem nahoru.

Reign of Hades zdroj: Legend Crafters

To nejzajímavější se ale děje vždy mezi dvěma hráči. Reign of Hades sice podporuje hru 1 až 4 hráčů, ale primárně jde o kooperaci dvou hráčů (případně dvou týmů po dvou hráčích), kteří spolu vždy odehrají celé kolo simultánně.

Jeden z nich je v jednu chvíli v útoku, zatímco druhý ho podporuje z krytu. Každá z těchto rolí má k dispozici jiné akce a hrajete tu polovinu karty, která odpovídá vaší situaci. Následně si role prohodí, aby každý jednou byl v útoku a jednou v krytu. Ten v krytu přitom jen nekouká a nehojí si rány, ale svého parťáka v boji může podporovat.

V rámci sólo hry se nabízí hrát za dvě postavy naráz, ale tvůrci se rozhodli vytvořit dedikovaný sólo mód osamělého vlka, který do hry přináší něco nového, zejména pak ve hře tří hráčů, kdy dva jsou v týmu a třetí používá upravená pravidla pro sólo.

Reign of Hades zdroj: Legend Crafters

Za hrou stojí dvojice Attila Sümegi a Richard Amann, kde druhý jmenovaný pomáhal při vývoji her Anachrony, Trickerion či Cerebria. Zde si můžete přečíst celá pravidla hry a následně si ji i vyzkoušet v Tabletopii.

Pokud vás Reign of Hades zaujme, máte ještě tři dny na její podpoření na Gamefoundu. Základní krabice vychází na 1 900 korun, rozšířená na 2 400 korun a deluxe je za 3 000 korun, přičemž nechybí možnost přikoupit nejrůznější doplňky jako třeba stylovou házecí věž na kostky za 380 korun.

V rozšířené i deluxe edici jsou navíc tři hrdinové Poseidón, Afrodita a Hermés, zatímco deluxe edice ještě přihazuje figurky pro bosse a různá setkání nahrazující kartonové žetony, stejně jako kovové prvky.

Vždy dostanete v rámci kampaně ještě postavu Area, který po kampani bude stát 250 korun. K tomu všemu ještě musíte připočíst cenu za dopravu lehce pod 500 korun a z celkové částky odvedete 21% daň.

Dobrou zprávou ale je, že si platbu můžete rozdělit na čtyři splátky a trochu tak ulevit rozpočtu na tento měsíc. Když vše půjde podle plánu, tak se podporovatelé dočkají hry Reign of Hades koncem roku 2025.

Nejnovější články