V Cargo Empire děláte jednu jedinou akci – přesouváte zboží z města do města
Novinka zdroj: Moaideas Game Design

V Cargo Empire děláte jednu jedinou akci – přesouváte zboží z města do města

17. 11. 2023 8:51 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Tchaj-wanské vydavatelství Moaideas Game Design můžete pravděpodobně znát díky českému vydavatelství BoardBros, které počeštilo jeho Mini Express (který se zrovna nedávno dočkal nabušeného rozšíření). V portfoliu Moaideas je ale mnohem více her a časem se k nim přidá i v současnosti kickstarterovaná novinka Cargo Empire.

Z obálky krabice je na první pohled patrné, že se jedná o další vláčkovou hru a člověk by snadno pojal podezření, že snad půjde o pokračování Mini Expressu. Nicméně v krabici se ukrývá docela jiná hra od jiných autorů.

V Cargo Empire nebudujete železnice, protože to udělal někdo za vás. Vy už jenom dopravujete zboží z jednoho města do druhého a hra se v kampani chlubí tím, že to je vlastně to jediné, co v ní děláte. Takže žádný výběr z akcí, žádné složitosti. Prostě starý dobrý transport zboží. Dá se na tom vystavět poutavá hra?

Cargo Empires zdroj: Moaideas Game Design

Dost možná ano. Minimálně nějakých 350 hráčů zaujala a vybrala tak dvojnásobek požadované částky, v přepočtu zhruba 410 tisíc korun. Ti mohou počítat s tím, že si hru během hodinky zahrají s dalšími až čtyřmi kamarády, případně si ji můžou dát i sólo.

Na mapě Evropy, případně na mapě smyšleného kontinentu Dyorle v postupně budovaném fiktivním světě, který bude součástí i dalších her tohoto vydavatele, budete přesouvat barevné kostičky do měst, která po nich touží a budovat tak v nich svoje obchodní stanice, tedy výchozí body budoucích transportů.

Cargo Empires zdroj: Moaideas Game Design

Abyste ale mohli zboží převést, musíte na to vynaložit karty přepravy a zboží tak může putovat nejen vlakem, ale i na náklaďáku a lodi. Nic moc víc v tom opravdu není a třeba i v tomto případě bude platit, že v jednoduchosti je prostě krása.

Základní krabici hry Cargo Empire můžete na Kickstarteru získat za 900 korun. Za 225 korun si k tomu můžete přihodit rozšíření podporující hru v pěti, dalších 225 korun navíc už vás dostane na úroveň deluxe edice s jinou krabicí a speciálním potiskem na komponentách.

Nakonec jsou tu ještě dvě úrovně pro opravdové nadšence – 2 200 korun vám kromě výše řečeného zajistí dřevěný insert a dvě neoprenové mapy, zatímco vrcholná úroveň za 2 700 ještě přihazuje odznáčky a kovovou minci.

Poštovné do Evropy je bohužel docela mastné, když se pohybuje mezi 720 a 810 korunami, ale můžete na něm výrazně ušetřit, když se s někým dohodnete a vezmete dvě krabice, kdy poštovné vychází „jen“ na 950 korun. Na druhou stranu v těchto cenách už je zahrnutá daň.

A dobrou zprávou je, že by nemělo jít o projekt, na který budete čekat roky. Deskovka Cargo Empire by měla být v držení podporovatelů již v červnu roku 2024.

Nejnovější články