Utečete v roli záporáků z arkhamského blázince v Batman: Escape from Arkham Asylum?
Novinka zdroj: Knight Games

Utečete v roli záporáků z arkhamského blázince v Batman: Escape from Arkham Asylum?

25. 1. 2023 14:36 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Tak se konečně dočkali i fanoušci konkurence Marvelu. Po slušné porci novinek z her, které pracují s tímto komiksovým světem, přišla řada i na jednu novinku, v níž potkáme postavy z DC Comics. Nicméně tentokrát nebudete stát na dobré straně zákona. V Batman: Escape From Arkham Asylum totiž budete pomáhat nejznámějším sokům netopýřího muže utéct z ikonického blázince.

Hra se připravuje pod hlavičkou studia Knight Games, které je přímo spojené s Knight Models, kteří nabízejí wargamingové tituly jak ze světa DC, tak i Harryho Pottera (figurky pohledné, leč herně to není úplně zázrak). Hru Batman: Escape From Arkham Asylum titul navrhla dvojice Jose M. Caballero Delso a Sergio García Vicente, která pro Knight Games už dříve vytvořila deskovku Harry Potter: Catch the Snitch. A stejně jako v případě minulém se hra snaží zájemce oslovit na platformě Gamefound.

Herně se jedná o polo-kooperační dungeon crawler pro 1 až 5 hráčů, kteří jsou starší 14 let. To znamená, že všichni budou spolupracovat a snažit se dosáhnout společného cíle, avšak každá z postav má svůj vlastní skrytý úkol. Ten se pak snaží splnit, aby se na konci seance, která trvá zhruba 90 minut, mohli stát celkovým vítězem.

Sezení je sestavené z tahů, během nichž mohou hráči podnikat různé akce. Samozřejmostí je pohyb po herní desce, útočení na nepřátele
(během toho ke slovu přijdou unikátní šestistěnné kostky), prohledávání místnosti či vyrábění různých udělátek, která jim s úkony pomohou. Esenciální složkou celého zážitku jsou navíc plány útěku, kdy každý z nich se liší a vyžaduje splnění jiných dílčích cílů a také ovlivňuje rozložení mapy.

Nyní ale už pár informací ohledně samotné kampaně. Tvůrci zde původně chtěli vybrat 1,2 miliony korun. To se jim povedlo téměř okamžitě a právě jim na účtu svítí více než šestinásobek, tedy zhruba 7,5 milionů. Takže je evidentní, že značka fanoušky rozhodně táhne, a to navzdory ne úplně přesvědčivému video z hraní.

Jestli ale i vy sami přemýšlíte nad tím, že hru podpoříte, tak si připravte nemalý obnos peněz. Za základní krabici totiž zaplatíte necelé tři tisíce korun. V ní naleznete 7 hratelných záporáků (Joker, Harley Quinn, Two-Face, Poison Ivy, Scarecrow, Penguin a Bane), 5 bossů (Batman, Aaron Cash, Killer Croc, Hugo Strange a Victor Zsasz), hromadu dalších figurek vězňů, strážců či dveří, herní pole, unikátní kostky, karty a žetony.

V případě, že nemáte hluboko do kapsy, můžete utratit rovnou 4 500 korun a získat základ společně s rozšířením Riot in Blackgate. To přidá dalšího bosse v podobě Nightwinga, další záporáky (Deathstroke, Catwoman, Lady Shiva, Deadshot, Black Mask a Ratcatcher) a další herní díly, s nimiž si můžete to hraní zase trochu rozšířit. No a zbohatlíci mohou utratit rovnou 6 500 korun a k tomu všemu ještě získat další rozšíření Quest at Arkham Asylum, které dodá nová pravidla a umožní vám v sólu hrát za Batmana. V tomto balení ale ještě získáte obaly na karty a věže na házení kostek.

Ve všech edicích jsou zahrnuté klasické i sociální bonusové cíle, které dodávají třeba další postavy či alternativní vzhledy. Pro ty nejrychlejší je ještě v kampani připravený set alternativních skinů pro čtyři hlavní postavy. Ten lze získat do dnešních 17:00. Následně by měl jít zakoupit jako add-on zhruba za 500 korun.

K výše uvedeným cenám je přirozeně také potřeba připočíst dopravu, která se pohybuje od 600 do 1 325 korun. Záleží podle toho, jakou variantu si pořídíte. Ale zase by se to tentokrát mělo obejít bez nutnosti platit VAT. Vydání je mířené na druhý kvartál roku 2024, takže si na projekt chvíli počkáte.

Nejnovější články