Úplně první český gamebook Na rozkaz krále se vrací
Novinka zdroj: Orbis litera

Úplně první český gamebook Na rozkaz krále se vrací

30. 10. 2023 9:48 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Jestliže patříte už k deskoherním pamětníkům, případně častokrát navštěvujete babiččinu půdu, mohlo vám rukami projít mnoho zajímavých stolních klenotů, které pochází z časů dávno minulých. A jedním z nich mohl být i vůbec první český gamebook Na rozkaz krále od Ljuby Štíplové s ilustracemi Jiřího Svobody. Útlá knížečka, která všem tehdejším dětem vysvětlila, že se knihy nemusí číst pouze lineárně.

Jedná se zkrátka o důležitý kus české herní historie, na nějž není radno zapomínat. To si uvědomují i nadšenci z malého vydavatelství Orbis litera, kteří se rozhodli, že náročnou cestou vyhledají dědice autorských práv, aby tento klenot mohli lehce omladit a znovu ho vydat. Výsledkem jejich dvouletých snah je aktuální kampaň na platformě Donio, kde nové vydání může podpořit každý zájemce.

Vybrané peníze půjdou na pokrytí nákladů, které se pojí s reedicí knihy. Jde především o její grafickou stránku, kterou lidé z vydavatelství pečlivě naskenují, vyčistí a vyretušují, aby ilustrace byly stále hezky „kontrastní, kvalitní a výrazné“. Rovněž dojde na úpravu samotného textu, aby byl vhodný pro tisk. Během celého procesu se bude značně dbát na to, aby se zachovala esence původní díla i jeho originální vizuál.

Po tomto procesu kniha poputuje do tisku a následně se bude distribuovat mezi podporovatele. Patříte-li k nim, stačí v kampani utratit 200, respektive 275 korun (podle toho, jestli si knihu chcete vyzvednout nebo nechat zaslat). Přirozeně ale svou podporu můžete vyjádřit i většími obnosy, kdy třeba za 400 korun dostanete plecháček, případně za 900, potažmo 975 korun dostanete set s knihou, pohlednicemi, plecháčkem, tužkou a kostkou. Pro různé instituce je možnost si za 8 750 korun zaplatit 50 knih, případně za 17 000 korun rovnou 100.

V době psaní článku to vypadá, že kampaň má ke svému splnění nakročeno více než dobře. Do jejího konce zbývá 26 dní a už se povedlo vybrat něco málo přes 28 tisíc, zatímco tvůrci pro dokončení projektu požadují alespoň 40 tisíc. Pokud bude kampaň úspěšná, gamebook Na rozkaz krále by měl k podporovatelům dorazit ještě do letošních Vánoc.

Nejnovější články