Uchopte do rukou osud země v naskladněné české verzi hry Oath: Kroniky říše a vyhnanství

6. 12. 2022 10:52 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Pokud stále aktivně přemýšlíte, jaký titul si před Vánoci či přímo k Vánocům pořídit a doposud vydané hry vás prozatím z nějakého důvodu vyloženě neoslovily, tak vydavatelství Fox in the Box právě naskladnilo očekávanou českou verzi strategické hry Oath: Kroniky říše a vyhnanství. Takže můžete pomalu vyrazit do svého oblíbeného obchůdku se zhruba třemi tisíci korunami.

Částka to přirozeně není malá, tudíž je otázkou, co za tyto své peníze vlastně dostanete. Pravděpodobně něco opravdu skvělého, když za Oathem stojí Cole Wehrle, autor fenomenálních her jako Root a Pax Pamir. Za doprovodu povedených ilustrací, o něž se postaral Kyle Ferrin, můžete buď v sólu, nebo až v šesti hráčích uchopit do svých rukou osud starobylé země.

Celé vaše počínání budou fungovat na bázi asymetrického hraní, kdy se jeden hráč chopí role Kancléře, který se zdejší zemi pokusí úspěšně vládnout, zatímco ostatní se převtělí do zdejších Občanů a Vyhnanců. Ti první se za pomoci různých intrik a lstí pokusí vklínit do přízně Kancléře, čímž se stanou jeho následovníky, zatímco Vyhnanci se budou snažit podrýt režim a říši svrhnout. To se bude dít v rámci jednotlivých seancí a kol, dále ještě složených ze tří fází (Procitnutí, Akční fáze a Odpočinek), v nichž se všichni budou snažit plnit své zájmy. Neměla by tak být nouze o různé pakty, ale i bodání nožů do zad.

Ve hře nejsou žádné předem dané situace, tudíž se příběh odvíjí od toho, jak jednotlivé hry probíhají. A jelikož se jedná o hru ve stylu legacy, tak výsledek jednoho sezení ovlivní i to další (můžete kdykoliv resetovat). Dojde tak třeba na změnu zdrojů a akcí, které budou k dispozici, případně se promění i samotné podmínky pro vítězství. Jedno sezení může trvat méně než hodinu ale i více než dvě, takže je dobré si pro jistotu vyhradit dostatek času a předem nastudovat pravidla a průvodce, které najdete na kartě hry.

Jestli se vám ale titul po jeho zahrání opravdu zalíbí, tak v lednu by měly dorazit ještě dodatečné doplňky, s nimiž bude hraní zase o něco příjemnější. Přikoupit si můžete pohlednou kroniku, do které lze zaznamenávat vámi prožité příběhy, případně lze sáhnout i po deluxe komponentech. Nechybí ale ani originální obaly na zdejší karty.

Nejnovější články