Tvůrci asymetrické podvodní dvojkovky Kelp čelí vlně padělků
Novinka zdroj: Wonderbow Games

Tvůrci asymetrické podvodní dvojkovky Kelp čelí vlně padělků

8. 1. 2024 12:42 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Nad asymetrickou dvojkovkou Kelp jsem se rozplýval už v listopadu při spuštění kampaně na Kickstarteru. Relativně mladé německé studio Wonderbow Games v prvotině designéra Carla Robinsona míchá všechny dobré ingredience – podvodní svět, zajímavý nápad souboje skrývající se chobotnice a hladového žraloka i interesantní herní mechanismy. A vzhledem k velkému úspěchu zmíněné kampaně, během níž vznik podpořilo necelých 21 tisíc zájemců částkou překračující 32 milionů korun, jsem v nadšení nebyl sám. Jenomže příval zájmu s sebou přinesl i jednu nepěknou situaci.

Začátkem nového roku studio na svém blogu upozornilo na velké množství falešných nabídek jejich hry, které se objevují na Amazonu, Ebay či jiných podobných stránkách. Samotní tvůrci zvládli v době psaní jejich příspěvku nahlásit a úspěšně eliminovat 125 takových nabídek, ale na internetu se jich vyskytovalo daleko víc. Rychlé vyhledávání následně prozradí, že jak na Amazonu, tak ani na Ebay už není aktivní žádná nabídka, což ale neznamená, že se v budoucnu opět neobjeví.

Proto autoři fanoušky prosí o nahlášení jakékoliv podvodné nabídky. Pokud by ji totiž nějaký zákazník využil, buď by žádnou hru vůbec nedostal, nebo by přišla falešná kopie. Tu většinou poznáte tak, že komponenty jsou vyhotovené z jiných či nekvalitních materiálů (například žralok ze stavebnice LEGO), mohou chybět různé části a postrádají základní právní informace. Pro tyto potřeby studio nabídlo příkladné fotografie, které si můžete prohlédnout v galerii výše.

Ve společnosti Wonderbow jsme plně odhodlaní poskytovat autentické a příjemné herní zážitky. Podpora našich fanoušků je hnací silou tohoto projektu a my si upřímně vážíme vašeho pochopení a ostražitosti v boji proti padělaným kopiím. Společně můžeme udržet důvěru a integritu v herní komunitě,“ zní v oficiálním prohlášení.

Zkrátka jedinou aktuální oficiální možností, jak se ke hře dostat, byl proběhlý Kickstarter, případně v lednu chystaný pledge manager. Titul se sice časem může objevit ve vybraných obchodech, ale všichni partnerští prodejci souhlasili s tím, že Kelp nebudou nabízet do té doby, než začne dodávka kopií podporovatelům kampaně. Společnost současně uvádí, že finalizuje práce na souborech a vzorcích, které zašle svému výrobci.

Pro svět stolních her jsou přirozeně padělky známou problematikou. Většinou se však týkají sběratelských karetních her, do nichž patří Magic: The Gathering nebo Pokémon Trading Card Game. U deskovek se takové případy přece jen objevují daleko méně, především pak v takovém množství, jako v případě právě probíraného projektu.

Nejnovější články