Asymetrická dvojkovka Kelp zobrazuje nahánění chobotnice se žralokem
Novinka zdroj: Wonderbow Games

Asymetrická dvojkovka Kelp zobrazuje nahánění chobotnice se žralokem

17. 11. 2023 12:31 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Na ZeStolu neustále píšeme o hrách, jimž se povedlo na crowdfundingových platformách vybrat slušné množství peněz. Většinou se však jedná o velké projekty, které využívají známých značek, jména autora, případně lákají na mohutné zpracování. Proto je v tomto ohledu novinka Kelp od studia Wonderbow Games příjemnou změnou.

I když lidí láká na vtahující podmořské zasazení do chaluhového lesa, tak její hlavní devízou jsou dost zajímavé herní mechanismy, které působí unikátně. Prvotina Carla Robinsona totiž láká na výrazně asymetrické hraní, které je určené čistě pro dva hráče.

Jedna strana se chopí žraloka, zatímco druhá chobotnice. První hledá toho druhého, jenž se snaží skrývat. Proto se za obě strany hraje výrazně jinak, a dokonce nabízí odlišné herní prvky. Hraní za žraloka více spoléhá na taktiku a štěstí. Pro pohyb využívá proudů, ze kterých vyplouvá a prohledává jednotlivé skrýše, kde se snaží zaútočit na hledaného soka.

Jeho úspěšnost udávají hody kostek, stejně jako případné bonusové dovednosti, které získává s postupným růstem jeho sil. S tím se pojí i rozšiřování jeho balíčku s kostkami.

zdroj: Wonderbow Games

Mezitím ovládání chobotnice se spíše spoléhá na strategii. Musíte se rozhodnout, jestli žralokovi budete pokládat pasti, případně se nebudete bát a vyrazíte přímo za ziskem potravy. Rovněž se můžete zaměřit na rychlé pohyby a skrývání. Ať už se ale rozhodnete jakkoli, místo kostek zde budete hrát karty z ruky odhalováním jednotlivých bloků na herním poli, které lze přesouvat a míchat. Tudíž se v tomto případě jedná o deckbuilding.

Titul končí ve chvíli, kdy žralok úspěšně zaútočí na svou oběť, vyčerpá se, nebo chobotnice sní všechnu potravu. Větší přehled o průběhu vám už tradičně nabídnou anglická pravidla nebo si hru rovnou na vlastní kůži vyzkoušejte v Tabletop Simulatoru.

Zní to zkrátka opravdu parádně a je dost pravděpodobné, že si to nemyslím pouze já. Kelp na Kickstarteru zvládlo zatím ukořistit více než 12 milionů korun, což je na podobný projekt opravdu krásné číslo. Navíc se díky tomu odemklo několik bonusových cílů, které zlepšují kvalitu komponent, přidávají minirozšíření či další karty.

Základní edici si můžete zakoupit za 1 100 korun. Propracovanější deluxe verze stojí už necelých 1 500, ale zase vám nabídne pohlednější krabici, figurku i pro chobotnici (fungující spíše jako stojánek), kovovou minci, průhledné kostky a lepší pytlíky. Za zhruba 1 670 korun navíc k tomu všemu dostanete ještě set malých expanzí, jež přidávají dodatečné možnosti pro obě strany.

V případě zájmu si do objednávky lze přihodit ještě třeba obaly na karty, misku na kostky nebo jedno další minirozšíření. Doprava vás tentokrát nezruinuje, jelikož jde o německou hru, která se k vám dostane za zhruba 300 korun a daň je v tomto případě zahrnutá už v cenách. Okno vydání je mířené na říjen příštího roku.

Nejnovější články