Ten, kdo jiným jámu kopá – recenze originálního českého gamebooku
Recenze zdroj: tisková zpráva

Ten, kdo jiným jámu kopá – recenze originálního českého gamebooku

20. 2. 2020 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Gamebookům se v BoardGame Clubu a na Games.cz prakticky vůbec nevěnujeme, možná proto, že nejde vyloženě o stolní hry. Tentokrát jsme se ale rozhodli udělat výjimku. Věřte mi, že bude stát za to.

Tím asi nejproslavenějším gamebookem je rozsáhlá série Lone Wolf, která vychází dodnes v nových edicích. Ale o Lone Wolfovi se tu dnes bavit nebudu. Místo toho upozorním na český počin Ten, kdo jiným jámu kopá od dvou vysokoškoláků, který u nás v roce 2018 vydalo nakladatelství Portál.

Jde o humorně pojaté dobrodružství mladého hrobníka v prostředí Divokého západu. Ten si vydělává na živobytí dolováním hrobů pro kovboje, kteří prohráli duel v nejděsivějším městečku Black Bridge City. To tedy fungovalo do doby, než jedna nešťastná katastrofa smazala celé město z mapy i se všemi jeho obyvateli kromě Jáchyma, funebráka, se kterým prožijete opravdu nevšední dobrodružství. Nikoliv jen jedno.

Ten, kdo jiným jámu kopá je RPG s mnoha cestami k různým cílům. Sami určujete, jakým směrem se Jáchym vydá a jak se zachová ve vypjatých situacích. Selský rozum vám napoví, jaké rozhodnutí povede k hrobníkově brzkému konci a jaké k případnému bohatství.

Na své pouti za hledáním nových hrobnických příležitostí navštívíte různá města plná nejrůznějších aktivit, setkáte se s opravdu podivnými lidmi různých kultur a náboženství, utkáte se s roztodivnými tvory, vybavíte se zvláštními předměty a třeba se i zamilujete a stanete se skutečným mužem...

Ten, kdo jiným jámu kopá zdroj: Vlastní foto autora

Příběh gamebooku jsme absolvovali dvakrát, přičemž podruhé jsme se ve stejných bodech rozhodovali jinak a zažili jsme tak úplně jiné dobrodružství. A díky mapě oblasti, která se ukrývá kdesi v knize mezi jejími stránkami, víme, že jsme zatím objevili sotva polovinu míst. Díky achievementům na posledních stranách knihy zase víme, čeho všeho se dá ve hře docílit, ale nemáme nejmenší tušení, jak.

Hra vás tedy nabádá vracet se do jejího světa, prožít další, úplně jiný Jáchymův život a odhalit všechna tajemství, kterých jsou desítky a desítky a cesta k nim není hned zřejmá. Opakované hraní nepodporuje jen volba nového Jáchyma s rozdílnými vlastnostmi na začátku hry, ale i délka celého zážitku, která nepřeleze dvě hodiny.

V případě Lone Wolfa mě nikdy nenapadlo opakovat jednu knihu z několika důvodů – jedním je obecně časová náročnost, druhým mnohem delší vyprávění s menším počtem rozhodnutí, třetím kampaňovitost rozprostřená do mnoha knih.

Ten, kdo jiným jámu kopá je proto docela odlišným gamebookem, který je podle mě víc hrou než knihou (na rozdíl od Lone Wolfa). Jedinou výtku mám k vlivu náhody. Ne vždy je výsledek vašich rozhodnutí takový, jaký byste čekali, a může se stát, že místo očekávaného vyústění situace jednoduše zemřete, protože gamebook umí být pořádně bizarní. Ale můžete si aspoň říct, že život hrobníka na Divokém západě byl vážně divoký.

Ten, kdo jiným jámu kopá zdroj: Vlastní foto autora

Souboje spoléhají prakticky jen na váš a soupeřův hod šestistěnnou kostkou, přičemž si oba ke svému hodu přičtete svou sílu (či střelbu), porovnáte, nižší utrpí zranění, opakujete do smrti jedné strany. Co oceňuji, je kostka obsažená přímo v knize. Na každé straně je v dolních krajních rozích náhodná strana kostky, takže stačí zalistovat a máte hod.

Na druhou stranu se neobejdete bez tužky, gumy a papíru, na který si jednak zapisujete své statistiky, jednak si vizualizujete Jáchyma. Postupně mu přikreslujete věcičky, které na cestě posbírá, šrámy, které utrží, nebo mu naopak vygumujete lopatu, když nebudete opatrní. Částečně jde tedy i o umění a myslím si, že gamebook bude skvělý pro rodiče a děti: dospělý čte, capart si maluje a dělá rozhodnutí.

I když je kniha zařazena do dětské literatury, nasměje se u ní i dospělý, jelikož její humor není úplně dětský a nebojí se opírat do závažnějších témat.

Gamebook Ten, kdo jiným jámu kopá je pro mě tedy moc milé překvapení. Je humorný, originální, dostatečně rozvětvený a až překvapivě znovuhratelný. A co je možná nejdůležitější – na svou hrobnickou pouť jen tak nezapomenete.

Nejnovější články