Tainted Grail, jedna z nejvýdělečnějších deskovek na Kickstarteru, vyjde česky
Novinka zdroj: tisková zpráva

Tainted Grail, jedna z nejvýdělečnějších deskovek na Kickstarteru, vyjde česky

6. 5. 2019 11:50 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Loňský Albi Game Day se stal dnem, kdy na český trh oficiálně vstoupila velká deskovka Lords of Hellas. Na letošní akci se křtil dlouho očekávaný Gloomhaven, který byste během několika málo dní měli být schopní pořídit ve specializovaných obchodech. My už jsme se české verzi podívali pod víko v minulém BoardGame Clubu a v úterý 7. května se k němu vrátíme v dalším dílu, ve kterém bude naším hostem David Rozsíval právě ze společnosti Albi.

Tainted Grail: Pád Avalonu

Ke Gloomhavenu se ještě vyjádřím dojmovým článkem, ale nyní se už pojďme podívat na to nejzásadnější z celé soboty – Tainted Grail: Pád Avalonu. Hře jsem věnoval samostatný článek zkraje letošního roku. Tehdy už nebylo pochyb o její popularitě, když na Kickstarteru vybrala zhruba 141 milionů korun od téměř 42 tisíc podporovatelů.

Jde o kooperativní dobrodružnou deskovku s krásnými figurkami, která vsází na příběh vyprávěný mnoha stránkami, kde nechybí nevratná rozhodnutí a další prvky známé z žánru RPG. Množství textu je největší překážkou pro hráče, kteří angličtinu pořádně neovládají, ale díky expertíze Albi se dočkáme mateřštiny.

Za hrou Tainted Grail stojí velmi zkušené studio Awaken Realms, jehož tvorbu pravděpodobně znáte. Patří k ní stolní hry This War of Mine, Lords of Hellas, Nemesis, Siege Storm a The Edge. Až na poslední jmenovanou jsou nebo budou všechny v češtině. A až na Nemesis od Mindoku se o překlady postaralo Albi. Obzvlášť This War of Mine jsem musel dát palec nahoru a nemám proto strach o kvalitu překladu Tainted Grailu. S českou verzí se počítá v příštím roce.

Duplik

Další nové hry se zaleknou obrovského stínu předchozího oznámení. Velkou hráčskou deskovku už v tomto článku neočekávejte. Přesto nejde o nezajímavé kousky. Například takový Duplik velmi vtipnou formou prověří vaše schopnosti kreslit obrázek podle slovního zadání jednoho z hráčů, který vychází z předlohy.

Zdatní malíři zde ale nemají navrch. Cílem není kresba vyrážející dech, nýbrž snaha postihnout všechny detaily ve správné pozici, počtu a tak dále. Hra se vás potom totiž zeptá, zda mají postavy na vašem obrázku přesně pět očí. Pokud ne, nedostanete bod. Jednoduché, chytlavé, zábavné. Jen pozor, tužky nejsou součástí balení.

Duplik zdroj: tisková zpráva   Duplik zdroj: tisková zpráva

Lepkouni

Další novou hrou jsou Lepkouni. Jde o jednoduchou taškařici s jazyky, tedy herní komponentou z podivné hmoty, která se může natahovat a lepí na sebe kartonové dílky. Cílem je mrskat jazyky o stůl a snažit se nalepit na sebe dílek předepsaný kombinací kostek. Zároveň se musíte vyhnout vosám. Jednoduchá odreagovačka pro děti, u které dílky létají po celé místnosti.

Team3

Pokud máte málo her přesně pro tři hráče, pak vyhlížejte Team3. Jeden hráč zná zadání, ale nesmí mluvit, druhý může jenom mluvit a třetí nic nevidí. První napovídá druhému pomocí gest, druhý to tlumočí třetímu, který se snaží poslepu poskládat tetrisové dílky do konstelace, kterou vidí jen první hráč.

Ze dvou velmi svižných partií (na složení máte tři minuty) musím bohužel říct, že to zní líp, než se hraje. Ale možná jsme jen nebyli správnou skupinou, což je ostatně u párty her největším kamenem úrazu.

Team3 zdroj: tisková zpráva

Railroad Ink

Modrá a červená verze. V obou najdete stejnou základní hru, ale v každé variantě jiná dvě rozšíření. V jednoduchosti jde o kostkovou hru, ve které budujete síť železnic a silnic. Hodíte čtyřmi kostkami (plus dobrovolně dvěma z rozšíření) a všechny padlé symboly musíte zakreslit na svou mazací desku. Cílem je propojit co nejvíc výjezdů z desky dopravní sítí, případně splnit podmínky z rozšíření. Obě (anglické) verze mám doma a mohu je jedině doporučit.

Siege Storm

O malé karetní hře Siege Storm pro dva víme už z loňského Albi Game Daye, ale až letos se hra konečně dostane na český trh. Vyberete si balíček jedné rasy a rovnou se vrhnete na soupeře. Typově by hra šla přirovnat k Magicům, ale mechanismy má naprosto odlišné.

Zahrané karty se totiž postupně sunou k vašemu soupeři, kde mohou napáchat škody na jeho balíčku nebo vyvolat svůj mocný efekt. Manu získáváte zahazováním karet z ruky. Ale pozor! Váš tenký balíček je zároveň vaším životem. Každá zahraná i zahozená karta by tak měla být využita na maximum, což hře dodává slušný adrenalin. Plus počítejte s oficiálními turnaji.

#ProjectKoberec

Poslední novinka vlastně ani oznámená nebyla. Zhlédli jsme pouze video zabírající koberec, na kterém jsme postupně prošli dějinami až do budoucnosti. Půjde tedy zjevně o civilizační hru, pravděpodobně z mysli nějakého českého autora. Albi přislíbilo, že nás v průběhu roku čekají další oznámení, tak snad bude tohle jedním z nich.

Nová rozšíření

Scythe: Vzestup Fenrise

Letos se konečně završí „sága“ rozšíření pro velmi oblíbený Scythe. Po Invazi z dálek a Titánů nebes se konečně dočkáte i Vzestupu Fenrise. Jde o rozšíření, které základní hru obohatí o příběhovou kampaň, ve které si navíc odemknete nové moduly pro samotný Scythe. Nejde přitom o klasické legacy, protože rozšíření můžete hrát opakovaně. Kromě toho je k dostání i malý balíček dalších karet setkání nazvaný jednoduše Nová setkání.

Karak: Regent

Hrdinská deskovka Karak si získala srdce mnoha a mnoha malých kluků a tak není divu, že její tvůrci Petr Mikša a Roman Hladík (vývojáři videoherní série Mafia) připravují první rozšíření s názvem Regent. To hru obohatí o další hrdiny, nová monstra, dílky titulního hradu a nové mechanismy.

Karak: Regent zdroj: tisková zpráva

Robinson Crusoe: Záhada ztraceného města

I výborný kooperativní survival Robinson Crusoe se konečně dočká českého rozšíření. A Záhada ztraceného města je vskutku vydatným dodatkem. Čeká vás příběhová kampaň o pěti misích, dva samostatné scénáře, nové karty událostí, dobrodružství, zvířat a záhad, spousta žetonků, ale i nový mechanismus příčetnosti, který můžete zakomponovat i do základní hry.

Nové rozšíření pro Bang!

Po úspěchu rozšíření Údolí stínů, o které se postarali čeští a slovenští hráči, je zde další podobná příležitost. Kdokoliv totiž může vytvořit kartu do nového nepojmenovaného rozšíření (učinili tak už i někteří čeští autoři). Více o akci se dozvíte na jejích oficiálních stránkách.

Bang! zdroj: tisková zpráva

This War of Mine

Nakonec jen krátká informace o tom, že depresivní deskovka This War of Mine se dočká druhého rozšíření. Ovšem protože ještě nebylo oznámené světově, nevíme o něm vůbec, ale vůbec nic.

A tím končí přehled novinek z letošního Albi Game Daye. Nebylo toho málo a rozhodně se máme na co těšit.

Nejnovější články