Táhni! – Kvízový souboj – recenze vědomostní přetahované
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Táhni! – Kvízový souboj – recenze vědomostní přetahované

Název:
Táhni! – Kvízový souboj
Počet hráčů:
2-20
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

8. 4. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Snad každý si čas od času rád zasoutěží, ať už je řeč o sportu, hře nebo vědomostech. Od všeho má člověk k dispozici obrovské množství příležitostí a s lehkou nadsázkou se všechny spojují v deskovce Táhni! – Kvízový souboj.

Předně je potřeba si vyjasnit ten název. Nejedná se o žádnou nadávku, v této hře nepůjde o to, jak nejlépe poslat hráče od stolu pryč, i když něco takového není v případě slabších jedinců zcela vyloučené…

Hra se jmenuje Táhni! proto, že v ní fyzicky taháte lano. No dobře, je to spíš tkanička a zatáhnout za ní nevyžaduje žádnou námahu, ale nápad vychází z tělocvičné aktivity, kdy se dva týmy přetahují o jedno lano a snaží se soupeře dostat za středovou pásku.

Ale tady jsme ve světě deskovek a k přetahování budete potřebovat tak akorát mozkové svalstvo. Jedná se totiž o vědomostní hru, která by byla zcela obyčejná, kdyby v ní nebyla právě ta tkanička.

Táhni! – Kvízový souboj zdroj: Vlastní foto autora

Táhni a srůstej

Tu při přípravě hry jednoduše provlíknete dírkami v krabičce, kterou na stole rozložíte jako arénu, přičemž ve středu tkaničky je ukazatel mířící na políčka natištěná uvnitř krabičky. A pak už se jdete mentálně přetahovat.

K tomu slouží 121 oboustranných karet vždy se šesti otázkami na jedno téma. Všech šest otázek postupně zodpoví dva soupeřící týmy. Celé je to moc hezky vyřešené krabičkou na karty, která ve svém výřezu zobrazuje právě zodpovídanou otázku, jejíž odpověď se objeví po povysunutí karty výše, čímž se zároveň v okýnku odhalí následující dotazovaná věc.

Týmy se v tajnosti domlouvají, jak odpoví, přičemž celá hra je postavená na jednoduchém systému Ano-Ne. Například máte otázku: „Sousedí tato písmena na klávesnici s písmenem H?“ a kartička se postupně zeptá na písmena „Q“, „X“, „J“, „F“ a „T“. Oba týmy pak najednou otočí jednu ze dvou karet se svou odpovědí.

Táhni! – Kvízový souboj zdroj: Vlastní foto autora

Pokud oba týmy uhádly nebo neuhádly, nic se neděje. Pokud ale uhodne jen jeden tým, zatáhne za tkaničku o jedno pole směrem ke svému vítěznému poli. A to je v podstatě celé jádro této svižné kvízové hry.

Jsou tu ale ještě nějaké hezké detaily, jako třeba že se šestá otázka každé karty nějak týká všech pěti předchozích možností (v příkladu výše například musíte zvolit, které z nabízených písmen se nenachází v názvu žádného státu USA).

Stejně tak oceňuji pravidlo, že s každou odehranou kartou se zvyšuje počet polí, o které se posune tým, jež hádal správně, díky čemuž se hra tak lehce nezasekne a nebudete se přetahovat věčně.

Je tu i relativně náročná záchrana týmu, který by měl prohrát – stačí, aby sám uhodl všech šest otázek jedné karty. A nad to ještě můžete použít volitelná pravidla, kdy tým, který prohrává, využívá speciální schopnosti políček, kde se zrovna nachází ukazatel tkaničky.

Vítěz ať táhne!

Hra Táhni! – Kvízový souboj má velmi elegantně vymyšlené komponenty, které se obešly bez zbytečností. Herním plánem je samotná krabice hry, tkanička je kvalitní a snadno se s ní manipuluje. Krabička na karty je pak z herního hlediska vymyšlená skvěle, karty tak akorát drží vysunuté (díky paklu zbylých karet), nepadají a nervete je zpátky násilím (naštěstí není žádný důvod je obalovat, jelikož obalené by se do krabičky opravdu nevešly).

Celkově vzato je to další fajnová kvízová hra s vlastním nápadem přetahované, který tomu dodává šmrnc a jako v mnoha takových hrách bude často záležet na náhodě, jak se zrovna vám trefí otázky do noty.

Táhni! – Kvízový souboj zdroj: Vlastní foto autora

Pokud se nikdo z vašeho týmu nezajímá o anime, čeká vás při odpovídání na otázku: „Jedná se o původní japonské animované filmy?“ šestkrát tipování a může se tak snadno stát, že prohrajete hned v prvním kole, když je v protějším týmu odborník na anime a vám tipy nevychází.

Vzhledem k tomu, že hra není tematicky nijak specifikovaná, jsou tu otázky ze všech myslitelných okruhů a chtě nechtě se tak stane, že na nesportovce vypadne otázka o fotbalu a na člověka, kterého nezajímají celebrity, otázka na rok jejich narození.

Takže zažijete zábavné přetahované, kde každý ví aspoň něco a frustrující přetahované, kdy si za lano zatáhnete jen náhodně trefeným tipem, ale na zvrat ve hře to bude mít pramalý vliv, když jeden člen protějšího týmu hodnotí všechny filmy na ČSFD a snadno tak určí, které mají nižší hodnocení než 70 %...

Táhni! – Kvízový souboj zdroj: Vlastní foto autora

Táhni! – Kvízový souboj je tedy obyčejnou vědomostní hrou s docela originálním a šikovně zpracovaným prvkem přetahované, která se ale celkově nijak zvlášť nevymyká. Svůj účel splní, zabaví a je dobrou alternativou k ostatním podobným hrám, ale drží si jejich největší neduh a najdete lepší a zábavnější kousky.

Název:
Táhni! – Kvízový souboj
Počet hráčů:
2-20
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

Verdikt:

Vědomostní hra Táhni! – Kvízový souboj bere jednoduché odpovídání Ano-Ne a dělá ho atraktivnější díky fyzické přetahované o lano (tkaničku). Je to adekvátní zábava v ranku podobných her, která nijak nevybočuje. Pokud nemáte rádi, když vám hra pokládá rovnou několik otázek z okruhu, ve kterém se vůbec neorientujete a vše tak pro vás stojí na tipování, hrozí, že se tu bavit nebudete.

Nejnovější články