Surfosaurus MAX je pokerem inspirovaná hra od autora Pyramido a Alenčina zahrádka
Novinka zdroj: Loosey Goosey Games

Surfosaurus MAX je pokerem inspirovaná hra od autora Pyramido a Alenčina zahrádka

28. 11. 2023 13:07 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Ikhwan Kwon se na našem trhu objevil poprvé díky hře Alenčina zahrádka fungující na principu tetrisových dílků. O pár let později, respektive před pár měsíci se tu zjevil znovu s chytrou deskovkou Pyramido, která spojuje pravidla domina se stavbou pyramidy.

A teď tu máme další hru této „vycházející hvězdy“, která tedy ještě počeštěná není, ale zajímavá teda je. Jmenuje se Surfosaurus MAX a navzdory podivnému názvu a z něj odvozeného ještě podivnějšího tématu jde o ryze abstraktní karetní hru, která je postavená na principech pokeru.

Surfosaurus MAX zdroj: Loosey Goosey Games

Hra obsahuje celkem sedm sad karet s hodnotami od 1 do 12, které se zamíchají do jediného balíčku. Každý z hráčů drží sedm karet na ruce a ve svém tahu vždy vynesete jednu před sebe a novou si doberete. Jakmile takto každý zahraje předem určený počet karet na základě počtu hráčů (2 až 6), jde se bodovat.

Nejprve je ale nutné z karet vyložených všemi hráči určit tu nejsilnější pokerovou figuru ze čtyř nebo pěti karet. Úplně nejsilnější je postupka v barvě, následovaná shodnými čísly, kartami v jedné barvě, postupkou a zakončená nejvyššími karty.

Vtip je v tom, že body získáte pouze v případě, že je vaše karta/y součástí této jediné nejsilnější figury poskládané z karet mezi všemi hráči. A navíc platí, že čím vyšší má karta hodnotu, tím méně přináší vítězných bodu.

Surfosaurus MAX zní docela originálně a jelikož jde o hru na 20 minut, umím si představit, že ji člověk otočí několikrát za večer. Hra sice nevyšla česky, nicméně komponenty neobsahují text a v českých obchodech je možné najít anglicko-německou edici za zhruba 400 korun.

Nejnovější články