Starší strategická Duna dostane v pořadí už třetí rozšíření
Novinka zdroj: Gale Force Nine

Starší strategická Duna dostane v pořadí už třetí rozšíření

22. 8. 2023 9:46 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Svět sci-fi ságy Duna lze potkat už v mnoha stolních hrách. Pamětníci si možná vzpomenou, že už na konci sedmdesátých let vyšla strategie Dune, která v roce 2019 dostala revidovanou verzi. Ta zážitek chytře omladila a náročným hráčům připomněla, že rozhodně nepatří do starého železa. Tyto hráče navíc může na srdci hřát, že studio Gale Force Nine do ní brzy přinese už třetí rozšíření.

Nová krabice Dune: Ecaz & Moritani se bude točit kolem dvojice dalších rodů, které přinesou svá vlastní speciální pravidla a schopnosti. Tímto krokem se celkový výčet dostupných frakcí rozšíří na 12, což dohromady dává 924 unikátních kombinací při hře šesti hráčů (nejčastěji doporučovaný počet pro hraní).

Výběr tentokrát padl na rody Ecaz a Moritani. Prvnímu vládne arcivévoda Armand Ecaz, který je velice uznávaný a rád posiluje své postavení tím, že navazuje silná a dlouhá spojenectví, na což se zaměří i herní styl. Mezitím rod Moritani vede krutý a velice lstivý vikomt Hundro Moritani, který využívá teror, vraždy a sabotáže. Zpočátku tento rod bude sice v nevýhodě, ale tím, jak hra bude pokračovat, se stává silnějším a silnějším, jelikož bude moci klást více žetonů teroru.

Tuto dvojici doplní nové mechanismy. Přibydou domovské světy, na které lze provádět nájezdy, čímž zničíte zásoby koření konkurenční frakce. Naopak nexusové karty zase přinesou do hry speciální efekty a bonusy v případě, kdy se hráči nepřipojí k žádné alianci. Mezitím žetony objevů udělají z míst na mapě, která se často nevyužívají, o něco zajímavější plochy.

Cena expanze se bude pohybovat kolem 600 korun a na pulty obchodů v zahraničí dorazí už 9. září. Do té doby si můžete prostudovat pravidla. Důležité je ale zmínit, že rozšíření není kompatibilní s titulem Duna: Hra o dobývání a diplomacii z roku 2021, který se dočkal počeštění. Obě hry sice staví na podobných základech, ale novější verze, která využívá vizuál nejnovějšího filmového zpracování, je přístupnější a pravidlově do jisté míry odlišnou variantou.

Nejnovější články