Spirit Fire je první živoucí deskovou hrou od tvůrců oceňovaného Unsettled a Vindication
Novinka zdroj: BoardGameGeek

Spirit Fire je první živoucí deskovou hrou od tvůrců oceňovaného Unsettled a Vindication

31. 10. 2023 13:15 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Ve světě fantasy her častokrát vládnou hlavně dungeon crawlery, které se zaměřují na průzkumy kobek, vylepšování vaší postavy a velkou porci soubojů. Studio Orange Nebula se ale rozhodlo na to se svým projektem Spirit Fire jít trochu jinak.

Spojilo trojici vývojářů Tom Mattson, Marc Neidlinger a Eric D. Johnson, což jsou lidé, kteří mají v portfoliu třeba oceňovanou sci-fi kampaňovku Unsettled nebo fantasy strategii Vindication a společnými silami tak vytvořili v mnoha směrech docela unikátní výsledek. Nazývají ho jako vůbec první živoucí stolní hrou (po vzoru živoucích karetních titulů, zkráceně LCG), do které bude neustále vycházet nový obsah a vy dostanete nezměrnou volnost.

Vytvoříte si postavu podle svého gusta, s níž se pustíte do průzkumu rozlehlého otevřeného světa, kde plníte úkoly, vylepšujete se a volíte svůj osud. Podle toho, jak svůj příběh budete psát, se před vámi postupně rozprostře nový obsah, který získáte otevíráním balíčků.

zdroj: Orange Nebula

Hlavním unikátním prvkem celé cesty je to, že hra nepřinese žádné typické souboje s monstry. Místo toho před vás postaví různé životní překážky, které je potřeba překonat, stejně jako své vlastní emoce a psychické rozpoložení.

Ať už se ale budete rozhodovat jakkoli, výzvy vždy budou variabilní, stejně jako jednotlivé schopnosti, které si osvojíte. Kromě toho volby budou přímo ovlivňovat podobu světa, v němž můžete narazit i na různé společníky. Spirit Fire zkrátka celkově působí jako fantasy výprava nástrahami a strastmi běžného života.

Spirit Fire zdroj: Orange Nebula

I proto je titul určený primárně pro sólové hraní, kde si pokračujete vlastním tempem, nikdo neovlivňuje váš průběh a vždycky se můžete nadechnout a na chvíli vypnout. Od toho se odvíjí i dost variabilní herní doba, která zůstává ve vaší režii. Nicméně třeba složení a rozložení hry zabere zhruba 5 minut. A kdybyste přece jen na cestě nechtěli být sami, až dva další hráči se mohou se svými postavami připojit do vašeho světa, kde vám pomohou s rozhodnutími i úkoly.

Na cestu za fantazijní očistou se díky kampani na Kickstarteru vydáte od 2 300 korun, za něž získáte jednu krabici barvy dle vaší volby (modrá, zlatá, fialová, zelená, kamenná), která obsahuje všechny potřebné komponenty pro vytvoření postavy. K tomu je ještě přibalený základní balíček říše, dodatečný balík s kartami vybraných komunitou, tři bonusové balíčky s kartami pro postavu, neoprenová podložka (musíte se přihlásit na oficiálních stránkách) a dva sety unikátních úkolů.

K tomu si rovnou za 440 korun lze dokoupit krabičku s podzemní říší, její tematickou neoprenovou podložku za 210 korun či další zásobu 70 karet pro postavy, opět za 440 korun. V nabídce rovněž naleznete ještě speciální obaly na karty (100 kusů za 165 korun).

Doprava do České republiky se odhaduje na 880 až 1 390 korun + daň. Tedy to platí pro případ, kdy si objednáte jednu krabici postavy. Kdybyste jich chtěli více, může se vyšplhat až na 2 250 korun. Hra podporovatelům dorazí do konce roku 2024. Tvůrci nezaručují, že Spirit Fire půjde po kampani běžně sehnat.

Nejnovější články